AKTUELNO

Broj novozaraženih opada, epidemiološka situacija je sve povoljnija, sve prognoze govore da nas čeka znatno mirnije leto, ali stručnjaci upozoravaju da nam na jesen preti novi talas.

Novi, četvrti udar korone u Srbiji, zavisiće od nekoliko faktora, pre svega od stepena vakcinacije stanovništva.

Epidemiolozi su skoro jedinstveni u stavovima da nećemo moći da izbegnemo novi talas, ali da će on pre svega zbog masovne imunizacije biti znatno blaži od sadašnjeg koji sa svoje dve grbe traje već šest meseci i koji je odneo skoro 6.000 života.

- Realno je očekivati porast broja zaraženih na jesen i pojavu novog talasa, an koliki će biti zavisiće od nas samih, odnosno od odziva građana da se vakcinišu i samim tim obezbede sebe, ali i one u svom okruženju - rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Prema njegovim rečima relaksacija se oseća u vazduhu, a svima je jasno da je izlaz iz dugotrajne borbe sa koronom masovna vakcinacija i to posebno mladih.

Mislim da ćemo imati mirno leto, a za jesen moramo biti oprezni - rekao je nedavno gradonačenik Beograda doktor Zoran Radojičić.

Podsetimo, prošle godine u ovo vreme smo takođe imali značajan pad broja obolelih, da bi onda prvo usledio neočekivani julski udar, a od sredine septembra i početak trećeg talasa.

Foto: TV Pink Printscreen

Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije preporučuje "da se u što kraćem roku vakciniše što više ljudi, jer vreba opasnost od dvostrukog mutanta, a novi talas može se očekivati u septembru".

- Imamo dobre primere iz prakse, važno je da zaštitimo i sebe i druge. Očekuje se mirno leto, ali zbog potencijalnih problema na jesen, bitno je da se zaštitimo. Bitno je da nove sojeve sprečimo da naprave probleme - rekla je Gnjatovićeva.

#koronavirus

#septembar