AKTUELNO

Mađarica Silvia Bedo-Nagi saznala je da je rodila ćerku tek kada se probudila iz indukovane kome skoro dva meseca nakon porođaja, jer je bila teži oblik kovida-19 i tešku upalu pluća.

Kada joj je pred kraj prošle godine dijagnostikovan kovid-19, bila je u kasnoj fazi trudnoće i poslata je na kućno lečenje u karantin. Stanje joj se u međuvremenu pogoršalo i vraćena je u bolnicu.

"Nisam mogla da dišem", rekla je Silvija za "Radio Free Europe".

"Ispalo je da je bila upala pluća".

Prebačena je u Budimpeštu, a ćerka Napsugar, što na mađarskom znači "sunčeva svetlost", rođena je carskim rezom.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nju su stavili na respirator, a potom u indokovanu komu.Dok je bila u bolnici, njen suprug Jozsef Bedo brinuo se o ćerki, strahujući da mu supruga možda neće preživeti.

Mađarska ima najviše umrlih od kovida-19 u svetu na 100.000 stanovnika, po podacima Univerziteta Džons Hopkins, i u nekim bolnicama čak 80 odsto pacijenata na respiratorima nije preživelo.

Ali oko Božića Silvijinog supruga je nazvala doktorka i rekla mu da mu se supruga probudila.

"Doktorka mi je rekla da supruga želi da me vidi", rekao je. "Sledećeg dan sam je posetio. Bila je budna i kada sam je nešto pitao, odgovorila mi je očima".

"Nisam imala pojma što se događa. Pokazivala sam na svoj stomak da pitam kada sam porodila... Tada je doktorka rekla da je dete rođeno pre nekog vremena".

Doktorka Bela Merekli rekla je da je slučaj ove žene bila fascinantan, neobično komplikovan slučaj.

Sada je kod kuće sa svojim suprugom i ćerkom. Oporavak dobro napreduje.