AKTUELNO

Najveća opasnost korone u strahu pacijenata, naglasio je za NOVO JUTRO televizije Pink dr Dario Jocić, vaskularni hirurg.

“Često se priča o trombozama tokom kovida, zatim o čuvenom d-dimeru. Pacijenti uvek kada osete simptome produženog kovida u vidu bolova u mišićima i zglobovima, pomisle da imaju vensku ili arterijsku trombozu”, rekao je dr Jocić.

On ističe da, ipak, to najčešće nije slučaj.

“Strah kod nekoga može biti i opravdan”, rekao je dr Jocić.

Ističe da ne postoje vodiči koji bi definisali primanje vakcine i d-dimer.

Foto: TV Pink Printscreen

“To je parameter koji kada je normalan pokazuje da tromboze nema, ali ako je povišen, ne znači da tromboze ima”, rekao je dr Jocić.

Kako kaže, postoji kod pacijenata koji nemaju klinički težak oblik kovida, koji su na kućnom lečenju, ne daje se koagulantna terapija.

“Praktično svi pacijenti koji su na bolničkom lečenju dobijaju tu terapiju”, rekao je dr Jocić, i dodao da je to slučaj kod ležećih pacijenata od boli koje bolesti, jer samo produženo ležanje povećava rizik za trombozu.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula, rekao je da brojke pokazuju da imamo stagnaciju.

“Kovid ambulante, uključujući i Palilulu pokazuju smanjenje broja pacijenata, i to sa blažim kliničkim slikama”, rekao je dr Stojanović.

Kako kaže, nakon 800, 900 ljudi koliko je bilo ranije, broj je sada zanemarljiv, ali dodaje da virus nije nestao i da i dalje treba da budemo oprezni.

“Doktori sada mogu malo da odmore, nema pritiska”, rekao je dr Stojanović.

Autor:

#Lekar

#Simptomi

#koronavirus

#produženi kovid

#tromboza