AKTUELNO

Danas je svečano počela proizvodnja vakcine Sputnjik V na institutu Torlak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno s predsednicima Rusije i Argentine Vladimirom Putinom i Albertom Fernandesom, označili su danas putem video linka početak proizvodnje ruske vakcine Sputnjik V u Srbiji i Argentini.

Dugme kojim je pokrenuta traka sa koje će izlaziti bočice napunjene u "Torlaku" pritisla je direktorka Instituta dr Vera Stoiljković. Srbija je tako postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi rusku vakcinu.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

U prvom periodu, od četiri do šest meseci, "Torlak" će proizvesti četiri miliona vakcina "Sputnjik V". Očekuje se da bi prva vakcina iz "Torlaka" mogla da dodje do punkta za vakcinaciju za 10-ak dana.

Osim u Srbiji, proizvodnja ruske vakcine počinje i u Argentini, a tim povom obratio se i argentinski predsednik Alberto Fernandes.

Podsetimo, Vučić je ranije danas najavio da će prve vakcine stići već za nekoliko dana.

- Toj svečanosti ćemo virtuelno prisustvovati predsednik Rusije Vladimir Putin i ja, razgovaraćemo kao dvojica predsednika i zajedno sa rukovodstvom Torlaka pokrenućemo proizvodnju. Za nekoliko dana imaćete srpske vakcine koje ćemo moći da ponudimo našim gradjanima i ljudima širom sveta - kazao je Vučić danas na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vučić je rekao da je ponosan na početak proizvodnje vakcine u Srbiji i zahvalio Putinu na angažmanu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Najavio je da će uskoro početi "sličan proces (proizvodnje vakcina) sa kineskim prijateljima".

Kazao je da će početi i izgradnja fabrike vakcina nedaleko od beogradskog aerodroma, koja će ojačati farmaceutske i zdravstvene kapacitete Srbije.

Inače, avion s komponentama za rusku vakcinu sleteo je u četvrtak uveče u Beograd.

#Aleksandar Vučić

#Vakcina