AKTUELNO

Direktorka Službe za bolničku epidemiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević je izjavila da ako poredimo mart i april, kada je svaki treći testirani bio pozitivan, a sada je samo dva odsto testiranih građana pozitivno, to svakako daje nadu.

"Svakako da smo svi čekali ovaj trenutak, ali moramo biti pažljivi. Vreme je lepo, ali nema opuštanja jer ćemo, verujem, još dugo govoriti o kovidu", rekla je doktorka Vesna Mioljević.

Kako kaže, bojazan, pre svega kod zdravstvenih radnika, postoji jer su prošli kroz mnogo toga u periodu kada smo imali veliki broj obolelih.

"Apel je da se i dalje nose maske, posebno u javnom prevozu, i da ne damo prostor virusu da pređe sa asimptomatskih obolelih na osetljive osobe", istakla je direktorka Službe za bolničku epidemiologiju KCS.

Govoreći o dosadašnjem toku pandemije, kaže da ju je najviše iznenadilo to što virus nema sezonski karakter.

"To bi bilo mnogo bolje jer bi onda određenom periodu godine mogli da očekujemo povećanje broja obolelih. Mutacije su u prirodi virusa, danas već imamo brazilski, britanski soj, a indijski, koji je tzv. dupli mutant, najviše zabrinjava i zato se s pažnjom prati", objasnila je doktorka Mioljević.

Kako to u praksi izgleda, doktorka Mioljević objašnjava na primeru britanskog soja, koji sada uglavnom dominira u ovom delu Evrope.

"Prošle godine smo imali situaciju da u porodici imate jednu ili dve obolele osobe, a sa pojavom britanskog soja obolevale su cele porodice. Takođe, oboleo je veći broj mladih pa čak i sa težom kliničkom slikom", navela je Mioljevićeva.

Vakcinacija je najvažnija mera sprečavanja širenja virusa pa i kovida 19.

"Vakcinacija je nesumnjivo uticala na smanjenje broja obolelih i bitno je da se što više mladih vakciniše. Još imamo pacijente na respiratoru, ljudi i dalje umiru. Kada imate epidemiju, svakako je značajno da se što veći broj vakciniše kako bismo osnažili kolektivni imunitet", rekla je direktorka Službe za bolničku epidemiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević.

Autor:

#koronavirus