AKTUELNO

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek izjavio je da očekuje da će komisija Agencije za lekove i medicinska sredstva dati pozitivnu ocenu za vakcinaciju dece od 12 do 15 godina protiv korona virusa, kao i da će vakcina verovatno prvo biti preporučena deci koja boluju od hroničnih bolesti.

Đerlek je istakao da je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije jedna od najrigoroznijih agencija u svetu po pitanju dozvole i naveo da je komisija sastavljena od izuzetno kvalitetnih stručnjaka koji su se usavršavali širom sveta.

"Očekujem da će dati pozitivno svetlo i sertifikat koji će dati upotrebu 'Fajzerove' vakcine za decu od 12 do 15 godina", rekao je Đerlek.

Istakao je da su i američka agencija FDA, kao i evropska agencija EMA već dale saglasnost za upotrebu "Fajzerove" vakcine kod dece tog uzrasta.

"Očekujemo od pedijatara da će imati značajnu ulogu u preporuci, a s obzirom da se radi o maloletnoj deci naravno da su roditelji ti koji će odlučivati o svojoj deci", dodao je Đerlek.
Kada je reč o broju vakcinisanih u Srbiji, Đerlek naglašava da je realno očekivati da se ostvari cilj koji je planiran, a to je 50 odsto vakcinisanih do kraja juna.

"Mi sa presekom od sinoć u 22 sata imamo 2.643.000 prvih doza, što je 48 odsto, drugih doza 2.268.000, nekih 37 odsto. Ako nastavimo ovakvim tempom mislim da ćemo ostvariti cilj i da ćemo imati mirnije leto", rekao je Đerlek.

Ukazao je da je naredni cilj da do jeseni bude 60-70 odsto vakcinisanih kako bismo imali što mirniju jesen.

Autor:

#Mirsad Ðerlek

#koronavirus

#vakcinacija