AKTUELNO

Vakcina farmaceutskih kuća Fajzer i BioNTek veoma je efikasna protiv delta verzije kovid-19, izjavio je danas zvaničnik kompanije Fajzer u Izraelu.

Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), korona virus delta je prvi put identifikovan u Indiji, a postaje i globalno dominantna verzija korona virusa, preneo je Rojters.

"Podaci koje danas imamo, prikupljeni iz istraživanja koja sprovodimo u laboratoriji, uključujući podatke sa onih mesta gde je indijska varijanta delta, zamenila britansku kao uobičajenu varijantu, ukazuju na to da je naša vakcina vrlo efikasna, oko 90 odsto u prevenciji korona virusne bolesti kovid-19", rekao je izraelskom vojnom radiju Alon Rapaport, medicinski direktor Fajzera u Izraelu.

Izraelu, koji ima jednu od najnaprednijih kampanja vakcinacije na svetu koja se, uglavnom, zasniva na vakcinama Fajzer-BioNTeka, još uvek nedostaje dovoljno podataka da stekne uvid u efikasnost vakcine protiv delta varijante, kazala je Šaron Alroi-Preis, šefica javnog zdravlja u izraelskom Ministarstvu zdravlja.

"Sada prikupljamo podatke. Tek sada imamo prve slučajeve delta varijante u Izraelu - oko 200 takvih - pa ćemo uskoro znati više", rekla je ona juče novinarima.

Autor:

#Fajzer

#Vakcina

#delta soj

#koronavirus