AKTUELNO

Teška situacija je u Japanu, Maleziji, Bangladešu, Iraku i Iranu koje poslednjih dana beleže rekorde u broju zaraženih.

Od početka pandemije korona virusom u svetu zaraženo je više od 196 miliona ljudi, a preko četiri milona njih je na žalost preminulo. U međuvremenu neke zemlje uspele su restriktivnim merama i vakcinacijom građana da smanje broj slučaja, dok u pojedinim državama korona brojke još uvek rastu.

Zemlje poput Mikronezije, Samoe, Maršalskih ostrva i Vanutija do sada su registrovale svega desetak slučaja infekcije, dok je u nekim državama poput Indije, Brazila, Italije, Španije, SAD-a zdravstveni sistem u pojedinim trenucima bio pred kolapsom.

Teška situacija je u Japanu, Maleziji, Bangladešu, Iraku i Iranu koje poslednjih dana beleže rekorde u broju zaraženih. U pojedinim zemljama u Evropi, kao i u našem regionu situacija isto nije sjajna, iako se, srećom, ne obaraju rekordi.

U regionu zabeležen blagi rast broja novozaraženih

Vlasti u Crnoj Gori spremaju se za novi talas korona virusa koji se očekuje u septembru. Ta zemlja poslednjih sedmica beleži porast broja zaraženih, najviše u opštini Budva na primorju. Juče je u ovoj zemlji registrovano 145 novih slučaja infekcije, dok je tri osoba preminulo.

Država je protekle sedmice zabranila do 2. augusta rad noćnih klubova, zabave i festivale u zatvorenom prrostoru.

Slična situacija je i u Hrvatskoj čija je obala drugu nedelju zaredom u narandžastoj zoni korona mape. Vlasti ove zemlje primorane su da od ponedeljka uvedu nove mere, kako bi sprečile širenje virusa, posebno u priobalnom delu, budući da je turistička sezona u toku. Juče su u Hrvatskoj zabeležena 193 nova slučaja, a preminulo je dvoje pacijenata.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 106 slučajeva zaraze korona virusom, a smrtnih slučajeva nije bilo, saopštila je danas Vlada. Rast broja novozaraženih posledica je sve prisutnijeg „delta soja“ korona virusa. Procena je da je u Sloveniji aktivan 871 slučaj zaraze, a prosek broja slučajeva na dnevnom nivou poslednje nedelje je 70.

U Bosni i Hercegovini je u poslednja 24 sata od 1.820 testiranih uzoraka zabeleženo 28 novozaraženih koronavirusom. Preminule su dve osobe. Poređenja radi, prethodnog dana u Bosni i Hercegovini je registrovano 13 slučajeva zaraze korona virusom, a preminule su takođe dve osobe.

Od početka jula i u Srbiji je zabeležen blagi rast broja zaraženih. Primera radi 1. jula registrovano je 77 nova slučaja, dok je danas taj broj četvorostruko veći - 332 novozaraženih. U poslednja 24 sata u Srbiji nema preminulih, a na respiratoru je 11 pacijenata.

Grčka se sprema za vrhunac pandemije

Uprkos zloslutnim procenama od pre nekoliko nedelja da bi dnevni broj novozaraženih korona virusom mogao da dostigne brojku od 10.000, naučnici u Grčkoj sada predviđaju da će trenutni talas pandemije dostići svoj vrhunac u prvoj polovini avgusta.

Prošle nedelje stopa porasta novih slučajeva u Grčkoj je bila 12 odsto veća u poređenju sa prethodnim periodom.

Prema modelu predviđanja, koje je koristio profesor Dimostenis Sarijanis sa Univerziteta Aristotel u Solunu, četvrti talas epidemije se može ocekivati u periodu od 10. do 12. avgusta, sa dnevnim prosekom od oko 3.400 novoinficiranih, prenosi grčki dnevnik "Katimerini".

U razgovoru za TV Skaj, profesor Sarijanis je predočio da će od sredine avgusta tok pandemije zavisiti od toga kako napreduje program vakcinacije.

Nadležne zdravstvene službe potvrdile su da je u protekla 24 sata evidentirano 3.593 novih slučajeva kovida-19 nakon sprovedenih skoro 45.000 testova, a prijavljeno je i osam smrtnih slučajeva.

Prošle nedelje stopa porasta novih slučajeva u Grčkoj je bila 12 odsto veća u poređenju sa prethodnim periodom.

U Rusiji već mesec dana preko 20.000 novozaraženih dnevno

Ruske vlasti saopštile su danas da su u poslednja 24 sata 23.032 osobe zaražene korona virusa.

Rusija već mesec dana beleži veliki broj umrlih od korona virusa, pa je danas preminuo čak 779 osoba.

U glavnom gradu Rusije i u drugim oblastima počela je kampanja revakcinacije za one koji su pre više od šest meseci primili dve doze vakcine protiv korona virusa.

Vlasti nude treću dozu vakcine zbog pojave novih sojeva virusa.

Predsednik Vladimir Putin nedavno je ponovo pozvao stanovništvo da se vakciniše i dodao da treba slušati instrukcije stručnjaka a ne glasine o korona virusu.

Rusija nastavlja kampanju vakcinacije, kako bi smanjili broj zaraženih.

U Izraelu više od 2.000 novih slučajeva korona virusa

Broj novih slučajeva korona-virusa u Izraelu i dalje značajno raste, a Ministarstvo zdravlja je juče prijavilo 2.112 novih slučajeva, što je najveći broj od sredine marta.

Kako je saopštila izraelska televizija, otprilike svaki 10. novi slučaj je osoba koja se vratila iz inostranstva, prenosi nemačka agencija Dpa.

Broj pacijenata zaraženih korona virusom sa težom kliničkom slikom porastao je na 138, u odnosu na 61 u ponedeljak pre nedelju dana.

Kako se navodi, većina novih slučajeva povezana je sa delta sojem virusa, prema zvaničnim podacima, dok među novim slučajevima ima mnogo mlađih ljudi, ali i onih koji su u potpunosti vakcinisani.

Više od 57 odsto izraelskih stanovnika je u potpunosti vakcinisano.

Kampanja vakcinacije Izraela bila je veoma uspešna, posebno na samom početku.

Kako je naveo premijer Naftali Benet, još uvek ima više od milion Izraelaca koji bi mogli da se vakcinišu, ali koji to nisu učinili.

Japan se nalazi pred kritičnom situacijom

U Japanu je danas potvrđen rekordan dnevni broj od preko 8.000 novoinficiranih korona virusom, od čega više od 3.000 u Tokiju, prenela je nacionalna NHK TV, pozivajući se na izvore japanske vlade.

Japan je uspeo da izbegne teške i bolne epidemijeske talase koji su zadesili druge zemlje kao što su Indija, SAD i Indonezija, međutim novi talas epidemije izazvan zaraznijim delta sojem virusa, stvara dodatni pritisak na bolnice u Tokiju, gradu domaćinu Olimpijskih igara.

Guverneri tri prefekture u neposrednoj blizini Tokija će, po svemu sudeći, zatražiti od vlade da proglasi vanredno stanje, preneli su jutros lokalni mediji. Ranije su javili da su vlasti zatražile od bolnica da obezbede veći broj kreveta zbog ubrzanog širenja korona virusa.

I pored dobrih rezultata japanskih sportista, novi skok slučajeva koronavirusa može umanjiti entuzijazam Japanaca za Olimpijske igre, koje se inače odvijaju pod dosad nezabeleženim uslovima, uključujući i zabranu prisustva gledalaca na većini događaja.

Nagli porast broja obolelih u Tokiju mogao bi da bude problematičan i za premijera Japana Jošihida Sugu, kome je rejting pao na najniži nivo od stupanja na dužnost prošlog septembra.

Malezija drugi dan zaredom beleži rekorde

Teška situacija je i u Maleziji u kojoj je poslednjih nekoliko dana registrovan rekordan broj zaraženih. Malezija je juče drugi dan zaredom prijavila i rekordan broj preminulih - 207, a broj pacijenata koji su u kritičnom stanju takođe je visok, što predstavlja dodatni izazov za lekare.

Broj slučaja na odeljenju intenzivne nege veći je od 1.100, a polovina njih zahteva respirator ili mehaničku ventilaciju. Juče je zabeleženo 16.117 novih slučajeva korone, što je drugi najveći dnevni rekord Malezije nakon što je pre dva dana prijavljeno više od 17.000 infekcija.

Najteža situacija je u Klangu u kom je registrovano više od polovine novih slučajeva 6.616, dok je u Selangoru i Kuala Lumpuru zabeleženo po 2.457 novozaraženih.

Uprkos strogim merama u lokdaunu koji je u ovoj zemlji na snazi od 1. jula broj slučaja nastavio je da skače. Zbog teške situacije u kojoj se nalaze, medicinski radnici u ovoj zemlji organizovali su nekoliko protesnih šetnji kako bi upozorili vlasti te zemlje na tešku situaciju koja im predstoji.

Trenutno je u Maleziji aktivno 170.024 slučaja, a od početka pandemije preminulo je 8.408 osoba.

#koronavirus