AKTUELNO

Najnoviji podaci o epidemiji u Srbiji.

U Srbiji je za 24 sata na koronavirus tesirano 12.773 uzoraka, od čega je 1,510 bilo pozitivno. 

Nažalost, preminulo je još jedanaest osoba osoba, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 30 pacijenata.

Foto: TV Pink Printscreen

Podsećamo, Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja je za uvođenje kovid propusnica, ali i obavezne vakcinacije zdravstvenih i prosvetnih radnika.

- Delta soj radi svoj posao, dominantan je, i on traži nevakcinisane, a nevakcinisani su polulacija od 18 do 30 godina, kao i deca. Sreća je što je kod njih blaža slika, ali je problem što deca mogu da budu prenosioci. Mi uvek tražimo drugog krivca, a zapravo smo mi sami krivci. Kovid će biti pobeđen kada budemo stekli kolektivni imunitet, a imunitet ćemo dobiti kada se svi vakcinišemo - priča Đerlek.

Đerlek ističe da bi tribine i razgovori sa ljudima dali veći efekat, kada je u pitanju vakcinacija, ističući da je lično iskustvo sa terena dosta pomoglo, kako kroz razgovore s građanima, tako i dokaze koji objašnjavaju da vakcinacija ne može biti štetna.

- Ljudski mozak lakše prima lažne informacije, nego istinu - ističe Đerlek govoreći o antivakserima.

Đerlek dodaje da su u bolnicama mladi ljudi, bez pratećih bolesti koji su, kako na respiratorima, tako i u teškoj zdravstvenoj situaciji, sa malo šanse da se izvuku.

- Ne mogu da shvatim, pre svega zdravstvene radnike koji se do sada nisu vakcinisali. Tu je veći procenat srednje medicinskog osoblja, gde su doktori dosta dobro odradili svoj posao. Isti je sistem sa prosvetnim radnicima, a njih je nešto više od 50 odsto vakcinisano - kaže Đerlek dodajući da ništa ne možemo da očekujemo ako se ove profesije ne ophode odgovorno prema imunizaciji koja je ključna.

Autor: