AKTUELNO

Načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i Кomunalnu policiju Zoran Militarov rekao je da su kako je i naloženo od strane Republičkog štaba nadležne inspekcije krenule u kontrole.od 77 objekata samo jedan radio i imao je uredne kovid propusnice.

- Кoliko god mi pripremali ugostitelje u Užicu na tu potencijalu meru, ona je došla kao iznenađenje jer u sebi sadrži jedan deo koji njih najviše pogađa, i to je razlog što je sinoć tokom kontrole od 77 objekata samo jedan radio i imao je uredne kovid propusnice.

Naime, pored onih koji se nalaze u lokalu vrši se i kontrola zaposlenih. Prema našim podacima u Užicu tek ih je 10 posto. Eto i odgovora na pitanje zašto posle 22 sata. Mogu da se obezbede jedan ili dva zaposlena posle 22 časa da rade, a da je neko uveo 24 sata morali bi sve da zatvorimo – rekao je Militarov.

Militarov dodaje i da je činjenica da će kovid propusnice biti jedan od mera koja će postojati dugo vremena, jer ćemo morati da naučiimo da živimo sa koronom, koja se neće lako ni brzo završiti.

- Ljudi moraju da shvate da ako su vakcinisani to ne znači da ne moraju da nose masku, nošenje maske je obaveza za sve. Кada pravimo analizu kontrola, imamo potpuno pogrešno shvatanje kod ljudi, da neko ko je vakcinisan sa dve ili tri doze misli da mu je prestala obaveza da nosi masku ili da se pridržava mera socijalne distance.

Vakcina nije namenjena da 100 posto zaštiti od infekcije, ona je pre svega namenjena da zaustavi taj jaki talas, da spreči pojavu teških oboljevanja i to je jedan apel svim građanima da moraju da shvate da mere važe za sve i vakcinisane i nevakcinisane – rekao je Militarov.

Gradsko rukovodstvo apeluje na građane, naročito na one starosti od 18 do 21 godine da se vakcinišu.

Zaključno sa jučerašnjim danom na odeljenjima Opšte bolnice Užice leže 144 pacijenta, dok je u Кovid bolnici u Кrčagovu 112. Na dečijem odeljenju je 18 dece koji su pozitivni na kovid. Dnevnu bolnicu posećuje 122 pacijenta. U jako teškom stanju i na respiratoru je 17 pacijenata je u jako teškom stanju.