AKTUELNO

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 12.699 građana od kojih je 1.109 novozaražen.

Preminulo je 9 pacijenata, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 23 obolelih.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 11.562 građana od kojih je 1.096 bilo novozaraženo. Preminulo je 6 pacijenata, a na respiratorima je bilo 25 obolelih.

EVO KOGA ČETVRTA DOZA SPASAVA OD SMRTI

Nova izraelska studija poduprla je dokaze da je četvrta doza vakcine protiv korona virusa smanjila broj smrtnih ishoda zaraze u Izraelu.

Kako se pokazalo drugi buster Fajzera upola umanjuje rizik od smrti od kovida-19 kod teško obolelih hospitalizovanih pacijenata starijih od 60 godina, prenosi Beta. Studija Univerzitetske bolnice Asuta u Ašdodu, koja još nije recenzirana, takođe je pokazala da četvrta doza upola smanjuje potrebu da pacijent bude na respiratoru.

Foto: Tanjug AP/CECILIA FABIANO/LAPRESSE VIA AP, Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Doktor Tal Broš, koji je predvodio poređenje onih koji su primili tri doze i one koji su dobili četvrtu, rekao je da drugi buster, kako se čini, značajno smanjuje ta dva najgora ishoda. Broš, direktor odeljenja za infektivne bolesti u toj bolnici i jedan od savetnika Vlade Izraela tokom pandemije, smatra da takav rezultat sugeriše da bi bilo pametno davati nove bustere rizičnim grupama kad god se javi novi talas korona virusa, preneli su izraelski mediji.

Autor:

#bilans

#koronavirus

#presek