AKTUELNO

U prethodnih 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 10.500 građana od kojih je 921 novozaraženih.

Preminula su 4 pacijenta, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 22 obolela.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 11.450 građana od kojih je 987 bilo novozaraženo. Preminula su 3 pacijenta, a na respiratorima je bilo 22 obolelih.

Stručnjaci upozoravaju da očekuju da ćemo dobiti veoma zaraznu varijantu omikrona koja je smrtonosna.

Nemački ministar zdravlja i epidemiolog Karl Lauterbah rekao je da će najverovatnije biti zarazna poput omikrona i smrtonosna poput delte.

- Dobićemo vakcinu koja štiti od varijanti omikrona. Očekujemo to u septembru. Cilj nam je da imamo dovoljno vakcina za svakog građanina, bez obzira koja varijanta dolazi. Tada ćemo imati protivotrov i za omikron i za delta varijantu - kazao je epidemiolog.

Foto: Tanjug AP/CECILIA FABIANO/LAPRESSE VIA AP, Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Virusolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica kaže da od našeg ponašanja zavisi da li može doći do porasta novozaraženih.

- Ide lepo i toplo vreme, pa ljudi više vremena provode na otvorenom i u prirodi. Problem je što nam se bliži period svadbi i raznih proslava. Na takvim mestima još uvek postoji rizik od zaražavanja i ja sam za to da se u zatvorenom prostoru obavezno nosi maska i drži distanca, koliko je to moguće. Kada smo napolju, maske nam nisu potrebne, ali kada smo u gužvi, obavezno ostaje kao preporuka. Nadam se da će većina nas praznik proslaviti na otvorenom - kaže prof. dr Kuljić Kapulica:

- Ipak, svako je odgovoran za svoje zdravlje, onaj ko oseti bilo kakve simptome koji mogu da ukažu na infekciju kovidom ne treba da ide na okupljanja, već kod lekara i da se testira ukoliko je potrebno.

Autor:

#bilans

#koronavirus

#presek

#stanje