AKTUELNO

Korona virus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 2.195 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo devet ljudi.

Testirano je 11.755 osoba. Na respiratoru je 27 pacijenata. Hospitalizovana je 451 osoba.

Podsetimo, juče je registrovano 2.201 obolelih od korona virusa, a preminulo je devet pacijenata, dok je 458 osoba hospitalizovano.

"Tegobe traju i do godinu dana"

Zdravstvene tegobe nekada traju duže, nekada kraće, ali kako stručnjaci kako u zemlji, tako i u inostranstvu objašnjavaju, šta je korona sve ostavila za sobom saznaćemo i u narednim godinama. Iako su najosetljiviji stariji ljudi i oni sa hroničnim bolestima, na posktkovid se žale i oni mlađi.

- Ima i mladih ljudi, ima i onih pacijenata koji su imali tešku kliničku sliku kovida, oni su takođe zastupljeni po našim kovid ambulantama. Taj oporavak posle korone produženo traje i često dolaze sa tegobama u kardiološke ambulante, neurološke, urološke.. Najranjivija kategorija pacijenata su svakako oni koji boluju od hroničnih srčanih kardiovaskularnih bolesti, oni koji imaju srčanu slabost, oni su najranjiviji, najpodložniji i najrizičniji, dodaje profesor Ašanin.

Kao što je poznato postkovid period može trajati od tri do šest meseci, pa i duže.

Autor: