AKTUELNO

Nakon zatišja od skoro par meseci, broj zaraženih korona virusom opet u Srbiji raste. To se, prema rečima direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije prof. dr Gorana Stevanovića dešava unazad tri nedelje, ali kako napominje nema razloga za paniku, već samo treba da radimo ono što je normalno u ovim okolnostima.

Napominje da se virus još nije stabilizovao, da se on i dalje menja, te da ne treba da nas iznenadi ako se pojavi i neka nova podvarijanta.

U Srbiji je prošle nedelje otkrivena i podvarijanta omikron soja korona virusa, takozvani Eris. On je otkriven u Vojvodini, i to tokom redovnog nadzora nad kovidom 19.

I zvanične brojke koje se objavlju na 7 dana pokazuju da broj zaraženih korona virusom raste. Po izveštaju od četvrtka, 7. avgusta za nedelju dana korona virus potvrđen je kod 964 osoba, što je u odnosu na prošlu sedmicu za 278 pozitivnih testova više. Istovremeno, od prošlog četvrtka do danas, testirano je 5.647 osoba, što je za skoro 1.000 više u odnosu na prethodnih 7 dana kada je testirano 4.705 osoba. Na sreću, preminulih nije bilo.

- Imali smo jedno zatišje, međutim, već unazad tri nedelje raste broj. Ranije smo imali jedan, dva obolela dnevno, sad imamo do 10-ak. Trenutno je kod nas 10 pacijenata hospitalizovano kod nas sa pneumonijama koje zahtevaju hospitalizaciju, ali nemamo nikog u Jedinici intenzivnog lečenja - kaže prof. dr Stevanović.

Javljaju se i mlađe i starije osobe, takva je slika i među obolelima, a oni koji moraju da se hospitalizuju imaju neki komorbiditet uglavnom, odnosno hroničnu bolest, ili su gojazni.

Foto: Pixabay.com

Na pitanje da li obolevanje možemo da pripišemo omikronu, odnosno njegovoj povarijanti Erisu, podseća da njega ima svuda u našem okruženju, ali da je to jedna od podvarijanti koja nam neće doneti ništa značajno.

- Za par meseci može da se pojavi novi soj, koji će se zvati drugačije. Virus se još uvek nije stabilizovao, već se i dalje menja, on će i dalje da mutira u neke nove podvarijante samo je pitanje kada će da se otkrije. Neka će da bude više virulenta, neka malo manja. Ništa nije za brigu. Eris se pojavio u "zgodno" vreme kada raste incidenca obolevanja iz svih drugih razloga - jer se vraćamo sa letovanja, počinju da rade sve škole, više je gužve u gradskom previzu, više nas je u malom prostoru a to sve doprinosi lakšem širenju - podseća prof.dr Stevanović.

Navodi i da su simptomi isti, ali da jednog gotovo da nema.

- Sve počinje sa respiratornom simptomatologijom, jedino što gubitka mirisa i ukusa, praktično gotovo da nema od delta soja. Oni koji su za hospitalizaciju imaju kratak dah, nedostatak vazduha i rendgen nalaz pneumonije - naveo je prof. Stefanović za Telegraf.rs.

Autor: