AKTUELNO

Prema medijskim izveštajima o neobjavljenim podacima kineske vlade, prvi slučaj nekoga ko je zaražen korona virusom otkriven je 17. novembra 2019. godine.

U izveštaju, objavljenom u South China Morning Post, navodi se da su kineske vlasti identifikovale najraniji sluča korona virusa i to 17. novembra 2019., nedeljama pre nego što su vlasti objavile prisustvo novog virusa, prenosi The Guardian.

Kineska vlada je bila oštro kritikovana zbog pokušaja da se prikrije epidemija u prvim nedeljama, uključujući obračune sa lekarima koji su pokušavali da upozore kolege na novi virus sličan Sarsu koji se pojavio u gradu Vuhanu u provinciji Hubej.

Podaci do kojih je došao "Post" kažu da bi 55-godišnjak iz provincije Hubej mogao da bude prva osoba koja se zarazila korona virusom.

Foto: Tanjug AP/Ng Han Guan

Otprilike mesec dana nakon tog datuma svaki dan je prijavljivan jedan do pet novih slučajeva, navodi se u izveštaju, a do 20. decembra iste godine bilo je potvrđeno 60 slučajeva.

Ukupno je 6,9 miliona ljudi umrlo je od kovida-19, podaci su Svetske zdravstvene organizacije (SZO) od 17. maja ove godine. Međutim, neki stručnjaci tvrde da je ta brojka bar tri puta veća.