AKTUELNO

Dve blisko povezane varijante korona virusa, EG.5 i HV.1, trenutno čine skoro polovinu slučajeva zaraženih virusom kovid-19 u Sjedinjenim Državama. Ovo su najvažniji simptomi i načini kako se možemo zaštiiti.

EG.5 je postao dominantna varijanta širom zemlje u avgustu. U to vreme, Svetska zdravstvena organizacija ga je klasifikovala kao „varijantu od značaja“, što znači da ima genetske promene koje mu daju prednost i njegova prevalencija je rasla. Ova varijanta je dostigla vrhunac u septembru na oko 25 odsto slučajeva i od tada je polako počela da opada i pala na 13 odsto u decembru, piše NY times.

Koji su simptomi soja HV.1?

Doktor Vilijam Šafner, profesor za zarazne bolesti u medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt, za magazin Today naveo je simptome uzrokovane infekcijom sa HV.1 koji su slični onima izazvanim nedavnim varijantama:

Upaljeno grlo

Zapušenost

Curenje iz nosa

Kašalj

Umor

Glavobolja

Bolovi u mišićima

Groznica ili osećaj hladnoće

- Deluje da su zapušenost, bol u grlu i suv kašalj trenutno tri najistaknutija simptoma - kaže Šafner.

Foto: Pixabay.com

Da li je HV.1 prenosiviji?

Baš kao i druge omikronske podvarijante, HV.1 je visoko prenosiv, prema rečima dr Pria Sampathkumar, specijaliste za zarazne bolesti na klinici Mejo.

Ponekad mutacije mogu omogućiti da se novi soj virusa širi efikasnije ili brže, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

- Problem je u tome što je imunitet većine ljudi "izbledeo" od prošlih epidemija i što je primena vakcine i dalje niska, tako da je prerano donositi bilo kakve zaključke o HV.1 (izbegavanje) imuniteta od prethodne infekcije ili vakcinacije - kaže dr Sampathkumar.

Doktor Šafner dodaje da iako je više prenosiv, izgleda da HV.1 ne izaziva težu sliku bolest i više hospitalizacija.

Međutim, ostaje još uvek nejasno da li bi HV.1 mogao izazvati veliki porast slučajeva zareze kovid-19 u narednim nedeljama.

Kako se zaštititi od HV.1?

Kako se približava sezona praznika, važno je preduzeti korake da se zaštitite od COVID-19 i sprečite prenošenje na druge, posebno na najugroženije. Ovi uključuju: Vakcinišite se protiv virusa kovid-19 Testirajte se ako imate simptome Izolujte se ako ste pozitivni na testu Izbegavanje kontakt sa bolesnim ljudima Poboljšajte ventilaciu prostora Često perite ruke sapunom i vodom Nosite maske u zatvorenim prostorima

Autor: