AKTUELNO

Gubitak ukusa i mirisa nekada je bio jedan od glavnih pokazatelja da ste možda zaraženi kovidom, ali kako se novi soj, poznat kao JN.1 („potomak“ soja omikron) sve više širi u Velikoj Britaniji, umesto toga počinju da se javljaju novi neobični simptomi.

Najnovije istraživanje Kancelarije za nacionalnu statistiku, zasnovan na uzorcima od više od 27.000 ljudi, koji su obrađeni između 7. i 13. decembra, otkrilo je da je gubitak mirisa ili ukusa prijavljen samo kod 3 odsto, odnosno 2 odsto ispitanika.

Kašalj ostaje uobičajeni pokazatelj (gotovo 23 odsto), a curenje nosa ili kijanje je najčešće prijavljen simptom (31 odsto), ali su pojedinci takođe prijavljivali glavobolje (20 odsto), slabost ili umor (skoro 20 odsto), bolove u mišićima (gotovo 16 odsto) i bol u grlu (13 odsto).

Pored toga, najiznenađujuće česti simptomi koji su se pojavili su problemi sa spavanjem i briga ili anksioznost – obe stvari su prijavljene kod oko 10 odsto ispitanika.

Najnoviji podaci Agencije za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije (UKHSA) navode da je procenjena prevalencija koronavirusa u Engleskoj i Škotskoj do 13. decembra 4,2 odsto – što znači da bi otprilike 1 od 24 osobe mogle biti pozitivne na kovid u ovom trenutku.

Autor: