AKTUELNO

Selektor ženske košarkaške reprezetancije Marina Maljković rekla je da će za predstojeće Evropsko prvenstvo odabrati 12 igračica spremnih da u svakom trenutku daju sve od sebe za tim, zemlju i narod.

Reprezentacija Srbije okupila se danas u Beogradu i krenula put Zlatibora na pripreme za EP, čiji će domaćini ovog leta biti Srbija i Letonija.

- Nikad više pitanja, nikad više komplikovanijih stvari koje nam se dešavaju. Mnogo toga moramo da uradimo u narednih mesec i po dana da bismo otklonili probleme i spremne dočekale utakmicu sa Belorusijom, kojom u Zrenjaninu otvaramo Evropsko prvenstvo. Osoba sam koja ne voli da priča šarene priče i laže kako je sve super, već da predstavim stvari onako kakve jesu. Ovo nisu više devojke od pre tri godine. One jesu šampionke, ali su jednostavno ostarile - rekla je Maljkovićeva na okupljanu u SC "Vizura sport".

Ona je navela da su te igračice pre tri godine, koje su bile bronzane na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, bile nosioci igre u svojim timovima, što više nije slučaj.

- Imamo mnogo devojaka koje zbog svoje zdravstvene situacije igraju na sopstvenu odgovornost. Dve igračice su se nedavno porodile na radost svih nas. To su sve neke normalne stvari, ali one komplikuju naš put, jer su u pitanju devojke koje tek treba da uvedemo u trenažni proces. Imamo i situaciju koja veoma raduje. Moram da iskoristim Bajaginu pesmu "Moji su drugovi biseri rasuti po celom svetu" da bih opisala ono što mi kao mala zemlja imamo širom planete. Znamo da je domaća liga ekstremno slaba i da ne možemo da izvučemo kvalitet i igračice koje odmah mogu da uskoče u prvi tim i to je ozbiljan problem - rekla je Maljković.

Maljković je otkrila da postoji još oko 30 košarkašica koje iz Australije, Kanade i SAD koje prate.

- To su devojke koje jedva čekaju da igraju za Srbiju, koje bi bile preponosne da obuku dres naše zemlje, a ima izuzetno talentovane dece. Neke od njih su već bile tu, neke ce tek doci i volela bih da ih bude što više.

Bez obzira na situaciju u kojoj se ekipa nalazi, Maljković je istakla da neće priomeniti u pristupu.

- Idemo korak po korak. S obzirom na silne probleme, ništa se nece promeniti u našim glavama i našem pristupu i to će nam biti dodatna motivacija u svakodnevnom pronalaženju rešenja. Bićemo strpljive, predane, radimo u našoj zemlji i posle Zlatibora ćemo moći više da pričamo o nekim dometima, jer ce to biti udarni deo naših priprema. Naši navijači moraju da budu svesni da cemo odabrati 12 igračica - 12 lavica, spremnih da u svakom trenutku daju sve od sebe za tim, za svoju zemlju i svoj narod. U to nemojte da sumnjate - zaključila je Maljković.

Kapiten Jelena Milovanović rekla je da se raduje reprezentativnim obavezama.

- Okupljanje reprezentacije je svima omiljeni deo godine, posle klupskih sezona po Evropi. Ja se lično radujem susretu sa saigračicama i pripremama naročito, s obzirom da sam propustila celu sezonu. Očekuju nas teške pripreme, ali spremne smo na to, jer znamo šta nas ceka ovog leta. Bitno je da budemo sve zdrave i da tako ostane do kraja. U jakoj smo grupi i moramo da budemo maksimalno spremne kako bismo se borile za prvih šest pozicija koje vode u kvalifikacije za Olimpijske igre - rekla je Milovanović.

Slični razmišljanje ima i Sonja Petrović.

- Veoma sam uzbuđena što pripreme pocinju. Verujem da smo sve motivisane za rad i da tokom priprema stvorimo bazu za rezultat kome se nadamo na Evropskom prvenstvu. Najvažnije je da pripreme prođu bez povreda i da što zdravije dočekamo šampionat - zaključila je Petrović.

Na pripremama će raditi 19 košarkašica: Miljana Bojović, Ivana Brajković, Dajana Butulija, Ana Dabović, Katarina Zec, Nevena Jovanović, Sara Krnjić, Nikolina Milić, Jelena Milovanović, Maja Miljković, Sonja Petrović, Jovana Popović, Ivana Raca, Aleksandra Račić, Aleksandra Stanačev, Dragana Stankovič, Aleksandra Crvendakič, Saša Čađo i Maja Škorić.

Reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu igraće u grupi D u Zrenjaninu, gde će u "Kristalnoj dvorani" za protivnike imati selekcije Belorusije, Rusije i Belgije.

Evropsko prvenstvo počinje 27. juna, a šest prvoplasiranih ekipa obezbediće plasman na kvalifikacione turnire za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

#Marina Maljković

'