AKTUELNO

Jedna od zanimljivijih anegdota vezanih za srpsku košarku i inostrane igrače vezana je za Kraljevo.

Pre dvadeset godina u grad na Ibru stigao je Amerikanac Džamil Mahmud i baš u Slogi nameravao da započne svoju evropsku karijeru. Na njegov dolazak uticao je i Vlade Divac, koji je košarkaški ponikao baš u Slogi.

Mahmud je bio pravi prototip američkog beka - brz, izuzetnih fizičkih predispozicija i odličnog šuta. U to vreme predstavljao je veliko pojačanje za Slogu, koja je igrala u prvoj ligi.

Mahmud je imao odličnu NCAA reputaciju, na univerzitetu Kolorado stejt činio je bekovski par sa Miltonom Palasijom, kasnije plejmejkerom Partizana.

Dolazak iz rodnog Los Anđelesa, iz dobrostojeće porodice, u Srbiju za njega je predstavljao i veliki kulturološki šok. Nije mu bilo lako da se privikne na zemlju po kojoj su pre samo godinu dana  padale bombe. Tako ga su već na početku sačekale restrikcije struje, pa je na u Kraljevu zadužio i sveće! Verovatno se tada prvi put u životu susreo sa nestancima električne energije.

Još veći šok sačekao ga je u legendarnoj Hali sportova, koja tada još nije bila renovirana i u njoj su bili toaleti bez klasičnih šolja, već sa "čučavcima".

- Ljudi, neko je ukrao WC šolje - rekao je zbunjeno na jednom od prvih treninga saigračima, a ovi su prsnuli u smeh.

Međutim, nekako se privikao na novu sredinu u ubrzo počeo da oduševljava ljubitelje košarke u Kraljevu atraktivnim potezima. Iako visok 185 centimetara, nije mu bilo teško da atraktivo zakuca. A i danas, iako ima 45 godina, i dalje može bez problema to da uradi.

Ipak, u Los Anđelesu je ostavio suprugu i tek rođenog sina Ajzeju. Nostalgija je bila ogromna i on se već posle polusezone vratio u SAD, gde danas drži školu košarke.

#Džamil Mahmud

#Košarkaš

#Kraljevo

#wc šolja

#čučavac