AKTUELNO

Košarkašice Srbije večeras od 21 sat igraju protiv moćne Francuske finale Evropskog šampionata u Valensiji.

Biće to repriza finala iz Budimpešte 2015. godine, kada su naše devojke napravile senzaciju i prvi put u istoriji postale šampionke Evrope.

Baš kao i te 2015, na jednoj strani selektorka Marina Maljković, a na drugoj Valeri Garnije, Francuskinja koju su ljubitelji košarke u Srbiji dobro upamtili nakon sramnog napada na našu selektorku posle poraza u Budimpešti.

Nadmena Valeri je tada teško podnela poraz od Srbije, pa je nakon meča verbalno napala našu selektorku. Umesto da joj čestita na zasluženoj pobedi, Francuskinja je prišla Marini i počela da viče na nju.

Bila je besna jer je selektorka Srbije tražila tajm-aut u finišu utakmice, kada je pobednik već bio poznat.

Podsetimo, Srbija je pre šest godina savladala favorizovanu Francusku rezultatom 76:68.

Marina je na 25 sekundi do kraja meča, kada je već bilo jasno da Francuska ne može da ugrozi trijumf Srbije, zatražila tajm-aut kako bi u igru uvela kapitena Milicu Dabović, koja je u trećoj deonici doživela povredu ruke, pa nije mogla da nastavi meč.

Valeri je smatrala da je Maljkovićeva ovim potezom htela da ponizi njen tim i nju, pa umesto da joj sportski čestita, osula je paljbu po našoj selektorki.

Marina je kasnije objasnila svoj potez.

"Nema govora o provokaciji. Objasnila sam joj zbog čega sam tražila tajm-aut. Želela sam da u igru uvedem Milicu Dabović, koja zbog povrede nije igrala u drugom poluvremenu. Nisam imala drugu priliku za to, osim da zatražim tajm-aut i mislim da je ljudski na taj način odati počast kapitenu našeg tima, za koju je ovo možda i poslednje Evropsko prvenstvo", rekla je tada Marina.

Marina je očitala lekciju Francuskinji u Budimpešti i Riju, kada je naša reprezentacija ostavila favorizovanog rivala bez medalje, a sada ima priliku da napravi novo čudo i ponovo baci Valeri u očaj.

Nadamo se da će Francuskinja večeras nakon meča biti raspoložena kao u Budimpešti na Vidovdan 2015. godine.

Autor: