AKTUELNO

Veliko finale NBA lige izmedju košarkaša Finiksa i Milvokija počinje u noći izmedju utorka i srede u Arizoni.

To će biti prvi put od 1998. godine da će se veliko finale igrati bez Lebrona Džejmsa, Stefena Karija, Kobija Brajanta, Tima Dankana ili Dvejna Vejda.

Oba kluba igraće treći put u finalu. Milvoki nije igrao u finalu lige od 1974. godine, a Finiks od 1993.

Milvoki igra za drugu šampionsku titulu, nakon što je bio najbolji 1971. godine, a Finiks, koji u poslednjih 10 sezona nije igrao u plej-ofu, za prvu.

Najveća zvezda Finiksa je 36-godišnji Kris Pol, koji je izborio svoje prvo NBA finale u 16. sezoni, što je rekord lige. On je odigrao 123 utakmice u plej-ofu, a da nije igrao u finalu i po toj statistici ispred njega su samo Pol Milsap sa 129 utakmica i Al Horford sa 124.

Osvajanjem titule mogao bi da udje u mali klub igrčaa koji su prvi put postali šampioni NBA lige u 16. sezoni ili kasnije - Džuvon Hauard i Kevin Vilis su u svojim 18. sezonama bili šampioni, Džejson Kid je prvi šampionski prsten osvojio u 17. sezoni, a Dvajt Hauard i Geri Pejton u svojim 16. sezonama.

Uz njega ove sezone dobro su igrali Devin Buker, Deandre Ejton, Džej Krauder, Dario Šarić.

U ekipi Milvokija najveća zavezda je Janis Adetokunbo, koji ima problema sa povredom lista i neizvestan je njegov nastup u prvoj utakmici, koja se igra u Finiksu, u 3 sata ujutro po srednjeevropskom vremenu.

Grečki centar je u obe ovosezonske utakmice protiv Finiksa u proseku postizao 40 poena, uz šut od 60 odsto. Nijedan igrač nije šutirao toliko precizno protiv Finiksa u regularnom delu lige još od sezone 1992/1993, kada je Majkl Džordan imao prosek od 42 poena, uz šut 60,3 odsto.

Oba ovosezonska meča protiv Milvokija dobio je Finiks jednim poenom razlike, u februaru sa 125:124 i u aprilu posle dva produžetka, kada je bilo 128:127.

Najzaslužniji za dobre ovosezonske rezultate u ekipi Baksa bili su Kris Midlton, Džru Holidej, Bruk Lopez, Bobi Portis.

Finiks u finale ulazi kao drugi nosilac u Zapadnoj konferenciji, a Milvoki kao treći na Istoku.

U ovogodišnjem plej-ofu najbolje odbrane imali su Baksi i Sansi.

Finalna serija igra se na četiri pobede.

#Milvoki

#NBA