AKTUELNO

Košarkaška reprezentacija Srbije, posle pobede nad Grčkom, pobedila je i Tursku 79:72 u drugom meču I Grupe kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci

Srbija sada nakon pobeda protiv glavnih rivala Grčke i Turske u mnogo boljoj situaciji dočekuje nastavak kvalifikacija, ali i Evrobasket koji se igra od 1. do 18. septembra.

U novoformiranoj Grupi I nalazi se ukupno šest selekcija, od kojih će tri prvoplasirane izboriti učešće na Svetskom prvenstvu naredne godine. Posle pobeda Srbije, Grčke i Letonije stanje na tabeli izgleda ovako: Letonija 5-1, Grčka 4-2, Belgija 3-3, Srbija 3-3, Turska 2-4, Velika Britanija 1-5.

Da bi Srbija ušla u Top 3, moraće da ima bar jednu pobedu više od Belgijanaca koji imaju bolji međusobni skor od našeg tima. ''Orlove'' u novembru očekuje gostovanje Velikoj Britaniji i duel sa Turskom na svom terenu.

Najgore je što tada nećemo moći da računamo na Nikolu Jokića i većinu evroligaških igrača, što bi mogao da bude veliki problem. Kvalifikacije se završavaju u februaru, kada će reprezentacija Srbije imati teško gostovanje u Grčkoj i na kraju dočekati Veliku Britaniju u poslednjem kolu.

Što se tiče Belgije, u novembru će gostovati u Turskoj, pa zatim dočekati Grčku. Ako Turska i Grčka ostvare očekivane pobede, onda bi Srbiji bio otvoren put ka Svetskom prvenstvu, ali će ''Orlovi'' morati da u preostala četiri meča upišu pobede.

Belgija u februaru gostuje Velikoj Britaniji i igra sa Turskom na svom terenu, zbog toga je važno da Belgijanci ne briljiraju tokom mečeva u novembru. Dug u težak put je pred ''Orlovima'' kako bi izborili plasman na Svetsko prvenstvo.

Autor: