AKTUELNO

Podsetimo, dvostruki uzastopni MVP NBA lige ovo leto proveo je sa reprezentacijom Srbije, pomažući joj najpre da ostane u trci za plasman na Svetsko prvenstvo, a potom je bio i njen glavni igrač na Evrobasketu.

Nije se ta "srpska priča na Evropskom prvenstvu" završila kako su Srbi priželjkivali, ali Jokiću se nema šta zameriti na trudu i majstorijama koje je prikazao. Ali, čak i jedan detalj neposredno pred odlazak na šampionat "starog kontinenta" i danas izazva pažnju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pred nego što su "orlovi" selektora Svetislava Pešića krenuli na Evrobasket, igrali su dva vrlo zahtevana kvalifikaciona meča za Mundobasket, a u Beogradu su se, na meču Srbija - Grčka, jedan na drugog namerili Jokić i Janis Adetokumbo, asovi koji su po dvaput bili proglašavani za najboljeg igrača najjače lige na svetu.

U završnici te dramatične utakmice Jokić je, iako odlično čuvan od "grčkog čudovišta", kako bi mogao da se prevede jedan od nadimaka Janisa Adetkomuba, izveo svoj čuveni potez - okret, uz iskorak unazad, pa atipačn odraz sa stajne noge, u njegovom slučaju desne, i - pogodak.

- Ja i dalje ne mogu da verujem da je Joki ćovo izveo na Evrobasketu. Ovo je šut leta - napisao je američki Jutjuber "Swipa", uz priloženi snimak:


Istina, pogrešio je takmičenje na kome se pomenuti potez desio, u pitanju je bio kvalifikacioni meč za Svetsko prvenstvo, a ne Evrobasket, ali suština njegove poruke ostaje ista - čarolija Jokića i dalje ga drži u neverici.

A uskoro će ih biti još, jer za manje od mesec dana počinje NBA liga, Denver je krenuo sa pripremama (kojima će se Jokić nešto kasnije pridružiti), a imajući u vidu eipu koju su nagetsi oformili ovog leta, ljubiteljima igre pod obručima vrlo lako mogu da donesu brojne košarkaške čarolije u šampionatu koji sledi.

Pojačanja Denvera za NBA titulu?


Podsetimo, Denver je prilično aktivan između dve sezone: iz kluba su u Vašington otišli dosadašnji plejmejker Nagetsa Monte Moris i iskusni bek Vil Barton, a iz suprotnog smera došli su odlični "dvosmerni" igrač Kentavius Koldvel-Poup - popularni "KCP", i veteran na poziciji organizatora igre Iš Smit.

To nije sve, jer je potom angažovan i novi centar (istina, ne baš na veliko oduševljenje u taboru navijača Denvera, ali svakako - veliko NBA ime).

A onda je objavljeno da je naredno pojačanje Nagetsa - Brus Braun.

Ovaj 25-godišnjak, koji igra na pozicijama beka šutera i niskog krila, bio je 42. pik 2018. godine, a važi za prilično svestranog igrača, kome je odbrana jedna od glavnih karakteristika.


NBA karijeru je počeo u Detroitu, potom od 2020. do sada bio u Bruklinu, u kome je rekord karijere ostvario u februaru 2021. ubacivši 29 poena Sakramentu. Međutim, posebno se istakao u nedavnom plej-ofu. Na početku doigravanja, ubacio je Boston Seltiksima 26 poena i bio najefikasniji u ekipi koju predvodi Kevin Durant (koji je danas izazvao najveći NBA potres), a u drugoj i trećoj utakmici sa "keltima" Braun je ubacio bar po 23 poena, iako je više od 20 dao samo na četiri meča u ligaškom delu sezone.


Ova četiri pojačanja, uz povratak druge istinske zvezde Denvera, godinu dana odsutnog zbog povrede DŽamala Mareja, ali i sjajnog šutera Majkla Portera Juniora, te zanimljiv izbor na nedavnom NBA draftu (bek Kristijan Braun, koji je bio triput srednjoškolski šampion, a jednom i NCAA prvaka tokom svojih koledž dana, te bek/krilo (a odličan defanzivac) Pejton Votson, kao i zanimljivo centarsko rešenje, Francuz Ismael Kamagate) - nisu sve.

Angažovan je i Australijanac DŽeka Vajta koji je u Letnjoj ligi prosečno postizao osam poena i imao 6,5 skokova, uz šut od 70% iz igre u prve četiri utakmice za ekipu Denvera, u koji je stigao iz Melburn junajteda...


... a poslednji je doveden DŽastin Tilman, član idealne petorke Razvojne NBA lige iz prošle sezone (krilni košarkaš je igrao za Koledž park Skajhokse, koji su filijala Atlante, i na 26 utakmica ostvarivao je proseke od 23,5 poena i 11,6 skokova. Pritom je šutirao sa 59,6% uspešnosti iz igre)

Visok je 203 centimetara, težak 99 kilograma, ali bez nekih većih poteškoća uspeva da se nadigrava sa većima od sebe.
Sve ovo - trebalo bi da pojasni ostatku konkurencije da Denver kreće u pohod na titulu.

Tome bi, svakako, trebalo dodati i da je uprava kluba iz Kolorada dosadašnjem "igraču koji je sedeo na dve stolice" (pravo igranja i u Razvojnoj ligi, ali ne u NBA plej-ofu) Devonu Ridu ponudila "normalan", dvogodišnji ugovor. Imajući u vidu njegov doprinos na parketu u sezoni za nama, i ne čudi što je i on uvršten u sastav ekipe za šampionat koji predstoji...


Suma sumarum...

Kentavius Koldvel-Poup, Iš Smit i Brus Braun su bili uvodni trio pojačanja, dolazak zlatnog centra američke reprezentacije uvećao je broj novajlija na četiri, tu su i tri momka s drafta, osmo pojačanje je pomenuti Australijanac iz Melburna, a deveto član idealne petorke Razvojne lige, Tilman.


Na kraju, možda Denver nema baš najjači tim u ligi, ali jedan od najzanimljivijih - ima svakako. Uostalom, predvodi ga dvostruki uzastopni MVP, a vraćaju se dva ključna "šrafa", Marej i Porter Junior. Uz pomenuta pojačanja, ali i igrače kao što su Aron Gordon i "Bizi" Bouns, biće to izuzetno interesantna ekipa u sezoni koja predstoji.

Nova NBA sezona počinje 18. oktobra, i to utakmicom Golden Stejt Voriors - Los Anđeles Lejkers.

Nikola Jokić - NBA statistika u sezoni 2021/2022.


Nikola Jokić je i ove sezone imao fantastičnu statistiku u NBA ligi, do plej-ofa: prosečno je postizao 27,1 poen po meču, imao čak 13,8 skokova po utakmici, uz 7,9 asistencija po takmičarskom nastupu.

A kada je o aktuelnom plej-ofu reč, završio ga je sa prosecima od 31 poen po meču, 13,2 skoka, 5,8 asistencija, 1,6 "krađa" i blokadom po utakmici, sve to uz realizaciju šuta iz igre od 57,5% uspešnosti.

Autor: