AKTUELNO

Košarkaši Denver Nagetsa pobedili su na gostovanju Los Anđeles Lejkerse 119:108 u trećem duelu finala Zapadne konferencije NBA lige.

Težak meč odigrali su Nagetsi na gostovanju u Gradu anđela. Svetske zvezde poput Džeka Niklsona, Denzela Vošingtona, Edija Marfija i drugih, došle su da na delu vide Lebrona i družinu kako se vraćaju u igru za veliko finale. Ipak, pobeda domaćih je izostala pre svega zahvaljujući raspoloženom Džamalu Mareju koji je odigrao prvo poluvreme za udžbenike i do krja stao na velikih 37 poena.

Nikola Jokić nije imao svoje veče, mučio se sa ličnim greškama, ali je do kraja uspeo da pronađe ritam i doprinese svom timu sa 24 poena, 8 skokova i 6 asistencija. Uz to, Denver je služio šut za tri poena, posebno u bitnim momentima, što je na kraju donelo važan trijumf.

Denver je od početka meča u Kripto Areni nastavio tamo gde je stao u drugom duelu. Snažna odbrana uticala je na efikasne napade, pa je tim iz Kolorada od početka meča imao prednost.

Srpski centar Nikola Jokić nije najbolje krenuo i tokom prve deonice je ostao bez poena, sa dve uhvaćene lopte i dve asistencije, ali je blistao Džamal Marej koji je sve pogđao i upisao 17 poena. Tako, posle seriije Nagetsa od 13:0, prednost raste za 32:20 posle prve četvrtine.

U nastavku, Lejkersi uspevaju da pronađu ritam i mnogo bolje ulaze u drugu četvrtinu. Tako, posle serije od 10:4, prilaze na -6, i 36:30.

Ipak, Nikola jokić uspeva da se upiše u strelce i brzo veže 5 poena. Potom, priključio mu se i Džmal Marej koji je nastavio da zatrpava koš Lejkersa i sa nekolo vezanih trojki ponovo vrati prednost Nagetsima na 51:41. Do poluvremena, igralo se otvoreno na obe strane, a takav ritam više je odgovarao domaćim koašrkašima.

Kako Jokić i ekipa nisu uspevali da održe ritam sa početka meča, to su iskoristli Lejkersi i preko Rivsa, Dejvisa i Lebrona u jednom momentu i izjednačili, 55:55. Ipak, trojka na smaom kraju donela je Denveru vođstvo od +3.

U nastavku, Denver bolje otvara treću četvrtinu. Defanzivni skok pa asistencija u tranziciji Jokića za Popa koji pogađa trojku. Potom, Jokić postiže nove poene i Denver odlazi na +6.

Sredinom deonice, Jokić pravi četvrtu ličnu grešku i trener Majk Meloun ga povlači na klupu. Ipak, Majk Porter Džunior pogađa trojku i Denver dolazi do bitnih poena posle kojih ponovo beži na +7.

Delovalo je da su Nagetsi izdržali nalet domaćih, ali je Lebron Džejms vezao dve trojke, posle 22 promašaja u nizu, i primakao svoj tim na 83:82.

Do kraja, Lejkersi ponovo do izjednačenja, a preko Hačimure upisuju ivođstvo. Ipak, Nagetse je služio šut za tri poena, pa sredinom poslednje četvrtine preko Grin, Brusa Brauna i Džamala Mareja ponovo vraćaju prednost od +8, 102:94.

Serija Denvera se nastavila do 13:0. Od tog momenta, Lejkersi nisu imali snage da uzvrate, a prednost Denvera samo se uvećala za važnu pobedu u gostima i prednost u seriji od 3:0.