AKTUELNO

Delibašić je doživeo slom u porodici, supruga ga je ostavila sa sinom, a on je obećao da će izdržavati bivšu suprugu i sina Darija, ali se istovremeno predao alkoholizmu, zbog čega više nije pružao sjajne partije na parketu pa je morao da napusti kraljevski klub.

Nezaboravni jugoslovenski košarkaš Mirza Delibašić bio je jedan od najvećih košarkaša koje je Evropa ikada imala. Rođen je u Tuzli 1954. godine i kao dete je trenirao tenis, osvajao pionirsko prvenstvo BiH, ali se potom zaljubio u košarku i 1968. godine postao igrač tuzlanske Slobode.

U dresu kadetske reprezentacije Jugoslavije osvojio je titulu prvaka Evrope i titulu prvaka sveta, iako je imao ponude brojnih klubova, odabrao je odlazak u sarajevsku Bosnu. Nakon što je 1979. osvojio titulu klupskog prvaka Evrope, stigla je ponuda karijere, od slavnog Reala iz Madrida.

Nakon toga su počeli veliki problemi, Delibašić je doživeo raspad porodice, napustila ga je supruga sa sinom, a on je obećao da će izdržavati bivšu suprugu i sina Darija, ali se istovremeno predao alkoholizmu, zbog čega više nije pružao sjajne partije na parketu pa je morao napustiti kraljevski klub.

Mirza je nakon Reala otišao u Italiju kod svog prijatelja i mentora Bogdana Tanjevića,ali tada počinju njegovi ozbiljni problemi sa zdravljem. Delibašić je doživio moždani udar 1983. godine i završio je na Vojnoj medicinskoj akademiji u Beogradu, tada je morao i završiti igračku karijeru. Nije mogao hodati niti govoriti, a oporavak je trajao jako dugo, ali ga ni ova situacija nije sprečila da pije, te je još jednom završio u bolnici, klinički mrtav, ali nekim čudom su ga uspeli spasiti.

- Kada sam ga, pet meseci pre smrti video zadnji put, to više nije bio Mirza Delibašić. Smanjio se, jedva da ste ga mogli pronaći u tom velikom krevetu. Izmoren, očajan… Polumrtav. Ali je i dalje pušio kao Turčin. Umro je od bolesti koja se zove tuga. Zove se rat. Zove se Jugoslavija - rekao je jednom prilikom Tanjević.

Mirza Delibašić preminuo je 2001. godine u Sarajevu, imao je samo 47 godina.