AKTUELNO

Mnogo suza bilo je na Bežanijskom groblju.

Dejan Milojević sahranjen je na Bežanijskom groblju nakon što nas je prerano napustio 17. januara od posledica srčanog udara pre meča Golden Stejta i Jute u Solt Lejk Sitiju.

Porodica, prijatelji, bivši saigrači i treneri i svi koji su voleli Dekija, došli su na sahranu velikana naše košarke.

Među njima je bio i Stiv Ker, možda i najbolji trener današnjice, trener Golden Stejta, gde je Milojević radio kao pomoćnik, a to je najbolji dokaz veličine Dekija, kao i poštovanja koje je imao.

Redovi za saučešće pre opela bili su ogromni, a u njima su bile sve same legende naše košarke.

Foto: Pink.rs/D. Stankov

Nakon opela, kovčeg sa telom Dejana Milojevića iz kapele su izneli kovčeg sa njegovim telom, a tom prilikom nisu mogli da sakriju emocije, kao i porodica koja je išla odmah iza kovčega.

Sahrani prisustvuju i velike zvezde iz sveta košarke, a govor je na groblju održao Aca Stojanović, koji je bio izuzetno dirljiv i skoro sve je naterao na suze.

- Kada razmišljamo šta sve nismo rekli, prebiremo po sebi šta treba da kažemo i kako da osećamo, a Deki je otišao. Gubimo te 25 dana, osećam se krivim, tužnim, možda zato što ti nisam rekao, kao u toj poruci koja ti nije stigla, istoj koju si slali drugovi. Gledao sam ljude, gledam ih sada, od klupe u školi, do klupe na terneu i vidim da si skupljao ljudska bića, Znaš zašto je drugčaije, sutra će se pričati koliko je ljudi. Nisu to ljudi, ovde su došle ljudske duše da te isprate. Znaš zašto je drugačije, zato što mi stojimo ne da pokažemo kakav si bio, već da dokažemo da smo te dostojni. E, takav si bio. Da pokažemo da smo dostojni porodice, pre svega.

Foto: Pink.rs/D. Stankov

- Sjajio si ljude, blistao si igru, ne znam mnogo od života, uvek si bolje video stvari od mene, verujem da je bilo sa drugima, zato sam voleo da te slušam, ima stvari koje neću zaboraviti. Kada si birao suprugu po tome koliko se smeje, jer si hteo radost. Kad si rekao da ako ne budeš najbolji u košarci da ćeš raditi nešto drugo. Kada si rekao da je bitno biti srećan bez obzira na novac, jer mogu da žive roditelji gde god, ali živi u starom kraju. Da nema hajlajtsa jer si davao sa zicera. Činio se druge boljim, ne boljim, već srećnim. To je redak dar, do sada su u NBA ligi samo četiri himne svirane. Svirane zbog država i nacija, samo dve nacionalne, jedna je svirana zbog čoveka, jedna zbog tebe. Kako je Nikola rekao, svakome si bio sve, a nama si bio nešto. Znam da gledaš od gore i odmah si rasporedio anđele od gore i svi znamo gde je šef. Imam dve molbe, ako možeš ti da nas čuvaš, za boljeg ne znamo.

- Ali od sutra Deki, sada čitav svet zbog tebe zna koja je najpoznatija reč u srpskom jeziku, a ona je stajala u hiljadama porukama a ona je "volim te brate". Učio si nas da volimo, slušamo, da se volimo i pazimo, govorio si da budemo posvećeni i jaki, ali da budemo srećni. Na kraju... Ali Deki, zamoliću te samo za još jednu stvar. Želim da nam dozvoliš da se samo još jednom u tuzi oprostimo od tebe na ovom mestu. Neka ti je večna slava i hvala - rekao je Aca Stojanović skrhanim glasom.

Autor: