AKTUELNO

Kupanje u moru ne samo da uravnotežuje emocije, nego, zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima, poboljšava i stanje kože, poput pojave akni.

Akne pogađaju kožu kod 70-85 posto osoba, posebno tokom puberteta. Međutim, postoje i akne s upalom koje se pojavljuju u 30-im i 40-im. Verovatno smo svi patili od akni u većoj ili manjoj meri. Alternativni tretman za smirenje kože je slana voda iz mora, ne samo zbog soli, već i zbog ostalih minerala i elemenata u tragovima koji je čine.

Prednosti slane vode za kožu

Uz negu koju svakodnevno pružate svojoj koži, morska voda ima dvostruki učinak: deluje protivupalno i poput antibiotika povezanih s elementima koji je čine: cinkom, magnezijumom, kalijumom i jodom. Osim toga, postoje i druge prirodne pogodnosti leta za kožu: vlaga i izlaganje suncu, ali oni se uvek kontrolišu, kako bi se izbegla druga veća oštećenja kože.

Stručnjaci, takođe, veruju da morska voda pomaže poboljšnju zaceljivanja sitnih rana na koži i deluje kao prirodni piling uklanjanjem mrtvih ćelija sa njene površine. Ali preporučljivo je očistiti i nahraniti kožu pravim proizvodima nakon odlaska na plažu ili kupanja u slanoj vodi mora, jer može biti suva i dehidrirana.

Čudesni efekti i dezinfekcija

Direktan kontakt sa morskom vodom popravlja i dezinfikuje kožu, te, u maloj i pažljivoj meri, dovodi do nestanka određenih bubuljica i osipa. Međutim, nije čudesni efekt niti efekt koji traje večno. Ozbiljne akne treba uvek da leči zdravstveni radnik antibioticima i nizom krema zavisno od dobi, hormonalnog, lipidnog i jetrenog profila pacijenta.

Letnji odmor za kožu

S druge strane, slana voda iz mora i sunčeva svetlost podstiču proizvodnju vitamina D, poznatog i kao “vitamin sunčeve svetlosti”, koji jača naš imunološki sistem. Vitamin D je potreban za apsorpciju kalcijuma i fosfora iz našeg tela i na taj način poboljšava zdravlje naših kostiju.

Međutim, moramo biti svesni i mnogo pažljivi u nezi svoje kože s obzirom na sunčeve zrake – jer ako je izložimo suncu bez odgovarajuće zaštite, takođe i kad je izložimo slanoj morskoj vodi, možemo uzrokovati pojavu novih ili pogoršanje već nastalih akni.

#Lepota