AKTUELNO

Vežbanje, zdrava hrana i život bez slatkiša sigurno puno znače ako želite da izgubite višak kilograma.

Ako se trudite da živite zdravo i pratite savete vezane za mršavljenje, brzo ćete i naučiti koje namirnice valja izbaciti iz ishrane dok ste na dijeti. Ipak, postoji jedan napitak koji bi trebalo potpuno da izbacite iz života u tom periodu, a blisko je povezan s nakupljanjem kilograma – gazirani napitak.

Prema rezultatima studije objavljene u magazinu "BMC Public Health", 20 odsto celokupnog unosa kalorija u organizam u jednom danu, dolazi od napitaka. Prosečna osoba konzumira 2.000 kalorija dnevno, što je oko 400 kalorija iz napitaka.

Gde se tačno krije tih 400 kalorija?

Studija je otkrila da se radi o kombinaciji kafe i čaja s dodacima, energetskim napicima, voćnim sokovima, mleku i alkoholu. Ipak svi ovi spomenuti napici ne mogu da se uporede s onim koja sadrži i najviše kalorija, a to su gazirana pića.

U rezultatima studije stoji da upravo takvi napici mogu da znače unos sve od 35 do 141 kaloriju, u zavisnosti od toga koliko ste stari. Jasno je kako su i povezana s nakupljanjem viška kilograma, posebno ako znamo da se u jednoj limenci takvog napitka nalazi 150 kalorija.

Foto: Pixabay.com

PRAZNE KALORIJE

Dobro je imati na umu da se radi o praznim kalorijama koje dolaze iz šećera. Pa tako jedna limenka sadrži od 35 – 61 grama šećera. Isto tako istraživanja potvrđuju da konzumiranje zaslađenih napitaka utiče na gojaznost kod dece i kod odraslih. To je posebno jasno ako znamo da većina takvih napitaka sadrži i fruktozu iz sirupa kukuruza, a telo je sposobno da je razgradi samo kroz jetru i ne može da je koristi za energiju kao što može glukozu. To naravno može da doprinese nakupljanju kilograma ali i problemima s metabolizmom.

Kroz godine, brojne studije su povezale gazirana pića s nakupljanjem kilograma, a jedna od njih potvrdila je da su i učesnici koji su redovno vežbali ipak dobili koji kilogram viška ako su pili gazirane napitke.

Ne samo da su gazirani zaslađeni napici odgovorni za višak kilograma, sigurno loše utiču na celokupno zdravlje, a povezani su s razvojem dijabetesa tip 2, kardiovaskularnim zdravljem, depresijom, bolestima jetre…

#Dijeta

#NAPITAK