AKTUELNO

S dolaskom jeseni, kosa opada više nego inače, a jedan od uzroka je manji broj sunčanih sati, potvrđuje jedno američko istraživanje.

Preko očiju i osetljivih senzora hipotalamusa i hipofize, svetlost direktno utiče na opadanje i regeneraciju kose menjajući aktivnost folikule dlake preko žlezda sa unutrašnjim lučenjem, što znači da su hormoni direktno povezani sa stanjem naše kose.

Foto: Unsplash.com

Da biste ublažili ovaj problem, napravite losion ili tonik koji jača i hrani koren dlake, a rezultat će biti zdrava, sjajna i bujna kosa.

Losion od žalfije - U jednom litru vode kuvajte 50 g kore lešnika i 100 g žalfije oko 15 minuta pa procedite i ohladite. Ovako pripremljen losion svake večeri lagano utrljajte u kožu glave.

Tonik od koprive i kamilice - Zagrejte litar vode do ključanja pa umešajte 15 kašika sušene sitno iseckane koprive ili čaj od koprive u filter kesicama. Potom sklonite sa ringle i ostavite da odstoji poklopljeno dva sata. Zatim, zagrejte vodu i koprivu, pa pre ključanja dodajte pet kašika cvetova kamilice ili filter kesice čaja od kamilice. Sklonite sa ringle i ostavite da se hladi dva sata. Procedite i dodajte 300 ml vinskog sirćeta. Tonik umasirajte u kožu glave svako drugo veče.

Autor: Pink.rs

#Frizura