AKTUELNO

Da li ste i vi od onih koji svoja stopala kriju i po najvećim vrućinama jer vas je sramota što ste zanemarili njihovu negu i postala su gruba i suva?

Možda za prvo otkrivanje svoja stopala počastimo profesionalnim pedikirom, ali često to nije dovoljno da „izdrže“ celo leto. Pedikir treba ponavljati, a ponekad je jednostavno dovoljno tek dobro omekšati kožu stopala u lavoru kod kuće – stoga vam preporučujemo ovaj jednostavan, a efikasan ‘recept’.

Mnogi se kunu u ovaj ‘lek’ za stopala, a sastoji se od dva sastojka koja obično uvijek imamo kod kuće. Pogledaj kako napraviti fantastičnu mješavinu od koje će ti stopala izgledati sjajno!

Potrebno vam je:

• 2-4 šoljice mleka

• šaka sode bikarbone

• veliki lavor (dovoljno veliki da u njega istovremeno stanu obe noge)

Kako napraviti mlečnu kupku:

1. Zagrejte mleko, pazite da ne bude prevruće. Možete koristiti dve do četiri šoljice, u zavisnosti od veličine lavora, koliko su vam velika stopala i koliko imate mleka kod kuće.

2. Sipajte mleko u lavor. Važno je da je lavor toliko veliki da oba stopala istovremeno stanu u njega i da sa svih strana budu potpuno uronjena u tečnost.

3. Namačite prste u mleku oko pet minuta, a potom uzmite soda bikarbonu. Lagano sipajte u kupku.

4. Sodu promešajte pomoću stopala.

5. Dobro nakvasite kožu na delovima gde je tvrđa ili deblja – naročito donji deo peta i područje ispod prstiju. Masirajte tečnošću ta područja – naravno, slobodno koristite i ruke ako je potrebno.

6. Nemojte da zaboravite da u tečnost potopite i gornji deo stopala i zglobove – ako nisu dovoljno umočeni, masirajte ih tečnošću. To su delovi stopala koja se najviše vide kad nosite sandale ili japanke.

7. Kad ste dovoljno istrljali stopala, udobno se zavalite u fotelju, uključite TV ili čitajte knjigu dok se stopala fino namaču.

8. Operite noge toplom vodom i dobro ih osušite.

Odmah bi trebalo da primetite kako vaša stopala sada izgledaju negovanije i podmlađeno. Ova kombinacija sastojaka deluje jer se isti međusobno nadopunjuju. Mleko sadrži mlečnu kiselinu koja omekšava kožu. Soda bikarbona pak ima abrazivna svojstva koja uklanjaju suvu i grubu kožu kad se ista omekša.

#Pedikir