AKTUELNO

Ako znoktice uklanjate grickalicom, one će brže rasti? Možda i danas razmišljate da li ste u pravu kada to radite i treba da znate da niste sami – postoji dosta mitova koji se vežu uz negu noktiju, a sada je vreme je da i ih razrešimo.

Manikir predstavlja zadovoljstvo za veliki broj žena, negovane i lepe ruke su prvo što se na njoj primeti. Bilo da ga radite u salonu ili sami eksperimentišete kod kuće, važno je da vam taj proces predstavlja uživanje. Ipak, poslednjih godina kruže razne priče o ovom tretmanu, pa se često postavlja pitanje da li su lampe za trajni lak štetne? Koja je vrsta laka bolja? Treba li noktima „odmor“ između lakiranja? Stručnjak za nokte Džuli Kandalec, je odlučila da razbije najpoznatije mitove o sređivanju noktiju!

1. MIT: LAMPE ZA TRAJNI LAK PROIZVODE ŠTETNE UV ZRAKE

Pogrešno: Kako bi se lak dovoljno stvrdnuo i bio postojan, potrebne su lampe u koje ćete staviti ruku na 30 sekundi. Iako se radi o UV lampama, količina kojoj ste izloženi u tako kratkom vremenu stvarno nije ništa dramatično. Otprilike kao da ste po suncu odšetali do auta po zaboravljene kese.

Foto: Unsplash.com

2. MIT: NIKAKO NE GRICKAJTE NOKTE

Istina: Onihofagija ili griženje noktiju, česta je navika koju ima otprilike 20-30 posto populacije. Anksioznost, stres, brojni faktori mogu dovesti pojedinca u situaciju da grize nokte. Sigurno ste nekada videli i ekstremne slučajeve u kojima neko prilikom grickanja potpuno raskrvari kožu ispod nokta. Jasno je svakom da to ne može nikako biti dobro. Ipak, postoji još jedna stvar koja je puno važnija – ako grizete nokte treba da razmišljate o bakterijama i prljavštini koja se ispod njih nalazi. Često tu mogu biti nakupljene streptokoke, što za posledicu može imati ozbiljnu upalu grla ili čak infekcije krvi.

Istraživanja su pokazala da je kod osoba koje grizu nokte, pojava bakterije E. Coli triput učestalija nego kod onih koji ne grizu nokte. Grickanje noktiju takođe može da oštetiti zube i desni. Dok se bavite svojom omiljenom štetnom navikom može vam se dogoditi da vam puknu i istroše se prednji zubi, a takođe to potencijalno može dovesti do upale i oštećenja tkiva desni.

3. MIT: SEČENJE ZANOKTICA ĆE SAMO UBRZATI NJIHOV RAST

Isitna: Da, to je istina, pa koliko god da vam ona smeta, ako je sečete, ona će opet izrasti i to jako brzo. Ipak, možete da ih isečete, time nećete ništa loše uraditi za zdravljež. Ono o čemu treba voditi računa je da se iseče samo mrtva koža s nokta. Dobar je način i ako ih lagano gurate prema koži. Najbolje je svakako prepustiti se rukama stručnjaka

4. MIT: VAŠI NOKTI MORAJU MALO ODMARATI OD MANIKIRA

Pogrešno: Ovo je jedan od najčešćih mitova o noktima koji vlada svetom, a sada je vreme je da saznate da to nije istina. Dokle god je ploča nokta zdrava, nemate o čemu brinuti. Zdravlje noktiju čuvajte tako što ćete o njima vodite redovno brigu, a hrana koju jedete će takođe uticati na njihovo zdravlje i izgled.

Foto: Unsplash.com

5. MIT: GEL I AKRILNI LAKOVI UNIŠTAVAJU NOKAT

Pogrešno: Da li vam mama govori da ćete uništiti nokte ako često idete na tretmanekoji podrazumevaju nanošenje gela na vaše nokte? Retko se događa, ali u ovom slučaju mama nije u pravu. Nepravilna aplikacija je ono što može naneti štetu noktima, a najbolji savet je da potražite salone koji su profesionalni i specijalizovani za tu vrstu usluge.

6. MIT: BOČICA S LAKOM SE NE SME TRESTI PRE KORIŠĆENJA

Pogrešno: Baš suprotno, važno je protresti bočicu pre korištenja kako bi se boja ravnomerno rasporedila. Otprilike kao da zamislite preliv za salate u bočici koji u sebi sadrži razne stvari – one teže će pasti na dno, pa zato bočicu morate protresti pre korišćenja.

7. MIT: ŠTO JE „ČIŠĆI“ LAK, TO BOLJE

Pogrešno: Na početku je postojalo pet vrsti laka koji u sebi nisu sadržali toksične stvari, a danas možete postoji veliki broj različitih vrsta, boja, proizvođača. Ako kao kupac gledate deklaracije i pratite brojke, morate i da znate sve sastojke kako biste znali šta je loše, a šta nije. Ipak, istina je da je samo mali broj sastojaka štetan, a i radi se o tako malim količinama da su zanemarive.

#MANIKIR