AKTUELNO

Pravilna nega kose nije samo odlazak kod frizera i redovno pranje kose, pravilna nega kreće iznutra. Osim spoljašnjih faktora izgled vaše kose zavisi i od onoga što jedete, pijete, koliko se krećete i koliko ste izloženi stresu.

Mnogo je faktora a samo je jedna glava i milioni vlasi koje morate svakodnevno ukrotiti i oblikovati po vašoj želji. Složićete se da ništa ne može unaprediti vaš izgled tako dobro kao lepo isfenirana kosa. Međutim, svako mehaničko izlaganje kose izaziva dodatna oštećenja poput ispucalih krajeva, gubljenja sjaja, isušivanja i slično.

Foto: Pexels

Vremenski uslovi vlaga, kiša, sunce, sneg takođe mogu praviti strašan stres našoj kosi.

Pored spoljašnjih faktora na koje (ne)možemo uticati, pravilna nega kose podrazumeva i još mnogo toga, počev od načina pranja, preko dodatne nege i ulepšavanja, pa sve do redovnog šišanja.

Pranje kose

Tokom pranja kose nije dovoljno samo da je temeljno trljate najskupljim/najjeftinijim šamponom koji ste odabrali u obližnjoj drogeriji. Da bi vaša kosa imala sjaj i volumen trebalo bi da koristite što prirodnije šampone bez jakih sastojaka - sulfata.

Sulfati su jake hemikalije koje oštećuju kosu, posebno ukoliko je vaša kosa tanka i slaba, sulfati mogu napraviti još gori izgled – mogu je slepiti i učiniti masnom. Kosu nikada nemojte prati vrelom vodom, već ona mora biti mlaka.

Posle pranja važno je da hidrirate kosu regeneratorom ili maskom posle kojeg ćete kosu temeljno raščešljati. Otkrivamo vam prirodnu masku za kosu koju ćete napraviti sami kod kuće a bolja je od svih skupih veštačkih preparata.

Potrebno vam je: običan balzam za kosu (bez jakih mirisa i sulfata), AD kapi, maslinovo ulje, kokosovo ulje, ricinusovo uljekapi od koprive.

Način pripreme je vrlo jedostavan. U balzam od 500ml stavite pola bočice AD kapi, po 20ml od svakog ulja i dodajte pola bočice kapi od korpive (srazmerno AD kapi i kapi od koprive). Sve to pomešajte i razmažite po kosi od polovine ka krajevima.

Možete slobodno staviti veću količinu maske, i uviti u aluminijumsku foliju da greje vas preko noći. Kad ustanete kosu operite šamponom, ne morate stavljati dodatni balzam, a zatim je osušite. Ovu masku možete koristiti i kao običan balzam tako što ćete pustiti da odstoji na kosi par minuta posle pranja.

Svi prirodni sastojci vratiće sjaj i volumen vašoj kosi a zbog kokosovog ulja će vam kosa i lepo mirisati. Proceduru ponavljajte na svake dve nedelje dok ne primetite prve promene na vašoj kosi.

Autor: Z.L.

#Kosa

#NEGA