AKTUELNO

Veštačka prehrambena boja titanijum dioksid. koja može biti štetna za zdravlje ljudi, otkrivena je u svih 17 različitih vrsta ruževa za usne koje je ispitala nemačka Organizacija za zaštitu potrošača Štiftung Varentest.

Istraživanje je sprovedeno nakon objavljene procene evropske organizacije da osobe koje svakodnevno nanose ruž za usne, u proseku u organizam dnevno unesu oko 57 miligrama tog kozmetičkog proizvoda, a godišnje ‘pojedu’ otprilike pet celih karmina.

Ako se titanijum dioksid svakodnevno unosi u organizam, on bi, prema novim naučnim saznanjima, dugoročno mogao da ima genotoksično delovanje i uticaj na poremećaj imunog sistema, kao i na pojavu tumora.

Titanijum dioksid, koji se dugo smatrao bezbednim, od maja 2021. više nije na spisku sastojaka bezbednih za upotrebu u prehrani Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA).

Foto: Unsplash.com

Osim u kozmetičkoj industriji, titanijum u obliku dioksida najčešće se koristi za bojenje mlečnih i konditorskih proizvoda, slatkiša, žvakaćih guma, kolača i pekarskih proizvoda i umaka.

Najvažnija promena u primeni titanijum dioksid je nov način njegove tehnološke proizvodnje te se on sada proizvodi u nanoobliku. Usitnjeni nanotitanijum dioksid lako prolazi biološke zaštitne barijere, poput crevne ili plućne ćelije i taloži se u mnogim unutrašnjim organima.

Potrošači mogu ustanoviti ima li ovog sastojka u ruževima tako što na ambalaži potraže šifru sastojka – CI 77891, pored koje ponekad piše i titanijum dioksid.

Trenutno se dioksid titanijuma još uvek dodaje u mnoge ruževe za usne koji se nude na tržištu, kaže Tomas Kopman, vođa nemačkog projekta istraživanja i procenjuje da će se nakon nove procene EFSA-e to vrlo uskoro promeniti.

Tokom istraživanja otkriveni su još neki sastojci u ruževima za usne koji mogu biti štetni.

„Iz ugla zaštite potrošača i zbog mera opreza ne bismo bezrezervno preporučili nijedan ruž koji smo testirali“, navedeno je u zaključku nemačke Organizacije za zaštitu potrošača Štiftung Varentest, preneo je portal Zimo.

#Karmin