AKTUELNO

Jedan od uzroka može biti nega kose prilikom tuširanja, odnosno proizvodi koji se koriste za čišćenje i hidrataciju kose. U poslednje se vreme sve više priča o obrnutom pranju kose, tehnici s kojom volumen dolazi u prvi plan, a pravi je hit i na društvenim mrežama.

Kao što i samo ime kaže, kosa se pere na obrnut način od uobičajenog. Prvi je na redu je regenerator, a zatim se stavlja šampon za kosu. Ova se teorija bazira na tome da regenerator pruža kosi hranjive sastojke s kojima ona postaje mekša i hidrirajuća.

Regenerator je važan korak u rutini nege kose. Neguju je i hidriraju te u nju "zaključavaju" vlagu koja je potrebna za zdravu, sjajnu i elastičnu kosu. Budući da je veća verovatnoća da će kutikule kose apsorbirati korisne sastojke iz regeneratora ako se on stavlja prvi. Stručnjaci smatraju da je tehnika obrnutog pranja kose idealna za one žene koje imaju tanku kosu.

Foto: Unsplash.com

Radi se o čisto kozmetičkom učinku i nekima pomaže da im kosa izgleda gušće, no ipak neće delovati na uzrok stanjivanja ili gubitka kose. Postavlja se pitanje kome je ovakva tehnika korisna. Pre svih, mogu je isprobati osobe s izrazito tankom kosom, kao i oni čija je kosa beživotna i masna.

Najveća prednost ove tehnike je ta što se kosa neguje i hidrira, a da pritom ne ostaje sloj regenratora na njoj. Budući da šampon dolazi nakon regeneratora, on uklanja sve ono što bi moglo voditi do iritacije ili crvenila temena glave. Stručnjaci se slažu kako ova tehnika može poboljšati stanje kose, a dodaje i kako se kosa može činiti gušćom i bujnijom, čak i kad je u pitanju koren kose.

Kao još jednu prednost navode tu da bi kosa duže mogla izgledati čisto. Naime, regenerator, kad se ne ispere dobro, može brže zamastiti kosu, što se ne bi trebalo dogoditi s tehnikom obrnutog pranja.

Regenerator nanesite ga od temena glave pa sve do vrhova kose, lagano je masirajući. Poseban naglasak stavite na deo kose bliži vrhovima, gde kosa dobija najmanje prirodnog sebuma. Zatim isperite kosu toplom vodom, a onda nanesite malu količinu šampona, utrljajte ga i ponovo isperite.

Autor: Z.L.