AKTUELNO

Održavati kosu zdravom ne znači samo koristiti kvalitetan šampon i regenerator, a jednom nedeljno staviti masku. Stilisti za kosu i frizeri objasnili su koje navike uništavaju kosu, a nismo ni svesni da ih radimo.

Kosa je slaba i lomljiva kada je mokra, pa spavanje sa takvom kosom nije baš dobra ideja. Možete uništiti vrhove, kaže Ted Gibson.

"Trljanje mokre kose o posteljinu tokom noći može uništiti vrhove, učiniti ih grubim i suvim. Obavezno osušite kosu pre spavanja", poručio je Ted, a kao još jednu lošu naviku spominje se konstantno vezanje kose.

"Ako nosite punđu ili rep dan i noć, pogotovo tokom spavanja, kosa se jako lomi", kaže Kylee Heath. Spavanje sa puštenom kosom ili čak s pletenicama najbolje je za vašu kosu.

Ako se već odlučite na vezanje kose, nemojte koristiti elastične gumice. Preporučuju se kopče ili gumice koje su mekane, a popularni naziv za njih je 'scrunchie'.

Preskakanje češljanja kose nije dobra navika. Teme proizvodi prirodna ulja, a češljanjem ih prenosite na ostatak kose. "Kada ta ulja nanesete na dlaku, samim tim radite na tome da kosa brže raste", tvrdi Gibson.

Osim s mokrom kosom i zavezanom u rep, loše je zaspati i sa lakom za kosu. "Lakovi isušuju kosu, ali ako nemate vremena oprati i osušiti kosu pre spavanja, skinite sve kopče i gumice, nanesite malo suvog regeneratora na kosu, raščešljajte i pustite kosu. Operite je sledećeg dana", savetuje Heath.

Autor: Zorica Lazarević