AKTUELNO

Imate u kuhinji sve što vam je potrebno.

Kišno vreme poslednjih dana, možda vas je primoralo da iz cipelara nevoljno izvučete cipele od prošle sezone.

Ukoliko su se malo pohabale prošle godine, dobile koju ogrebotinu ili im je boja izbledela, nemojte očajavati.

Možete im vratiti stari sjaja uz nekoliko sasvim jednostavnih trikova. Sve što vam treba imate kod kuće.

1. Lepak

Smanjite vidljivost ogrebotina super lepkom. Vrhom nekog oštrog predmeta nanesite lepak na ogrebotinu i lepo ga utisnite unutra. Ostavite 2 do 3 minuta da odstoji.

Na kraju pronađite imalin, marker ili drugo sredstvo za bojenje koje ima približnu boju kao vaše cipele, pa je nanesite preko lepka.

2. Vosak

Za saniranje ogrebotina možete da koristite i pčelinji vosak. Pre nanošenja voska, uklonite četkom sa ogrebotina svu prljavštinu

Zatim stavite vosak za na čistu pamučnu krpu i lagano utrljajte na cipele, pa drugim delom krpe uklonite višak. Neka odstoji desetak minuta. Zatim isto nanesite boju. Vdosak možete koristiti i kao sredstvo za zaštitu od vlage, ali i da biste svojim cipelama dali sjaj.

3. Maslinovo ulje

Maslinovim uljem možete dati neverovatan sjaj cipelama, ako ga koristite na pravi način Ono je naročito korisno kada se predmeti od prirodne kože osuše.

Maslinovo ulje ćete koristiti tako što ćete uzeti čistu pamučnu krpu i naneti na nju malo ulja. Zatim treba laganim kružnim pokretima da ga nartljate na cipelu. Ostavite ga da se potpuno apsorbuje i da se koža osuši.

Maslinovo ulje možete koristiti i za ogrebotine, tako što ćete ga naneti na oštećenje, zatim ćete umočiti krpu u vodu, pa dobro iscediti. Stavite krpu na mesto ogrebotine i pređite zagrejanom peglom preko krpe nekoliko puta.

Zatim ispolirajte lepo cipelu i uklonite eventualni višak ulja.

4. Pasta za zube

Pastu za zube ne samo da možete koristiti za čišćenje kupatila i poliranje srebra, već je možete koristiti i za čišćenje kožnih cipela. Na čistu pamučnu krpu istisnite malo paste, a zatim je nanesite na cipele kružnim pokretima.

Zatim lepo iščetkajte cipele, pa krpom uklonite ostatak paste.

Autor: