AKTUELNO

Portal Pink.rs objavio je 23. septembar 2022. godine tekst sa naslovom: ZABORAVITE NA BOTOKS, OVO JE NJEGOVA PRIRODNA ZAMENA: Ovo ulje BRIŠE BORE sa lica, koju je, posle analize, portal Raskrinkavanje.ba ocenio kao MANIPULISANJE ČINJENICAMA.

Iako ova namirnica može umanjiti bore, najčešće unosom, ali nekad i topikalnom primenom, nanošenje na lice ipak neće “obrisati” dublje bore.

U prvobitnom članku stajala je i preporuka od dermatologa da treba da se nanese riblje ulje pre spavanja.

Šta su činjenice?

Postoje mnogi načini na koje se nastajanje bora može donekle usporiti, poput zdrave ishrane, izbjegavanja stresa, smanjenja unosa alkohola i šećera i zaštite kože od sunca. U članku portala Medical News Today objavljenom 14.5.2020. godine navodi se da prevencija i tretmani “iz kućne radinosti” mogu pomoći kod malih linija na koži, ali duboke bore vjerovatno ne mogu biti uklonjene bez medicinskih tretmana.

Postoje naučni dokazi da riblje ulje može imati pozitivne učinke na zdravlje kože i pomoći u tretiranju određenih kožnih oboljenja, poput psorijaze i dermatitisa, ali ne i za uklanjanje bora.

Nanošenje ribljeg ulja direktno na kožu više može dovesti do pojave akni ukoliko je koža sklona tome.

Tačno je da riblje ulje može biti dobro za kožu i za prevenciju bora, kao i pomoći u uklanjanju manjih bora. Pozitivni efekti ribljeg ulja na kožu uglavnom se postižu unosom ove namirnice u organizam. Ipak, ne postoje dokazi da riblje ulje u potpunosti “briše” i duboke bore i da je ekvivalent botoksu.

Nakon analize portala raskrinkavanje.ba prvobitni tekst je dobio ocenu manipulisanje činjenicama, zbog toga su sve tvrdnje obrisane i unete su sve tačne informacije.

Ovim putem izvinjavamo se svim našim čitaocima na grešci, i unosimo ispravak vesti na datum 23. april 2024. godine.