AKTUELNO

Globalno popularna dijetetičarka Lisa Jang otkriva tajnu uspešnog mršavljenja.

Dame dobro znaju koliko je ponekad teško skinuti višak kilograma, a kako je lako “nabaciti” ih.

Već od tridesetih godina života, pa nadalje, priroda čini svoje i počinjemo da gubimo mišićnu masu, što znatno olakšava nakupljanje viška kilograma. Ipak, i to je moguće rešiti uz doslednost u fizičkim aktivnostima i promeni nezdravih navika u ishrani, kaže Lisa Jang, globalno popularna dijetetičarka i autorka knjige “Konačno sita, konačno vitka”.

Ona otkriva da je tajna za uspešnije mršavljenje u srednjim i zrelijim godinama, zapravo veoma jednostavna i krije se u konzumiranju nekoliko namirnica. Tačnije, prema preporuci nutricionistkinje, potrebno je konzumirati ovih pet namirnica, kako bi neželjeni kilogrami postali prošlost:

SEMENKE LANA

– Osim što su bogate omega-3 masnim kiselinama, prepune su i vlakana – navodi Lisa Jang.

Istraživanja su pokazala da konzumacija 30 grama vlakana dnevno olakšava mršavljenje. Uz to, vlakna povećavaju osećaj sitosti bez velikog unos kalorija, piše WebMD.

Štaviše, sjemenke lana sadrže dve vrste vlakana, topiva i netopiva, koja fermentiraju bakterije u vašim crevima kako bi podržale zdravlje creva i poboljšale probavu. Dok topiva vlakna apsorbuju vodu u crevima i usporavaju probavu, što može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi i snižavanju holesterola, netopiva vlakna povećavaju masu stolice, što može sprečiti zatvor i potaknuti redovno pražnjenje creva. Naravno, to igra važnu ulogu i u mršavljenju.

Semenke lana možete dodati u žitarice, smutije, čorbe, variva i salate.

BOBIČASTO VOĆE

Zašto gubljenje kilograma ne bi uključivalo I malo voća? Odaberite ono najmanje i najslađe – borovnice, jagode, maline, kupine i dodajte ih u ovsenu kašu, jogurt ili smuti. Ili jednostavno pojedite šaku bobičastog voća s malo meda.

Budući da je bobičasto voće niskokalorično, preporučljivo je da ga konzumiraju i osobe viškom kilograma, jer ovo voće izaziva brzi osećaj sitosti i smanjuje apetit. Uz to, sadrži visok procenat vode, antioksidanse koji pomažu kod upala i fitokemikalije. Samo 100 grama kupina ima 5,3 grama vlakana, dok 100 grama malina ima 6,5 grama vlakana.

Ali, nije to kraj benefitima bobičastog voća. Naučno je dokazano antikancerogeno delovanje bobičastog voća, naročito kada su organi za varenje i pluća u pitanju. Uz to, ovo voće poseduje antibakterijsku aktivnost. Osim što će vam pomoći kod mršavljenja, bobičasto voće će dobro uticati i na vaše vaše zdravlje.

AVOKADO

Svakodnevnim konzumiranje avokada, unosićete i masnoće, ali ne morate da se plašite debljanja. Avokado stabilizuje nivo šećera u krvi, a istovremeno ubrzava metabolizam. Studija iz 2013. godine objavljena u časopisu “Nutrition Journal” otkrila je da jedenje polovine avokada uz ručak može pomoći da se osećate sito tri do pet sati.

Ovo voće ima u sebi više od 14 minerala, esencijalnih aminokiselina, vlakana, vitamina B-kompleksa, vitamina K i još mnogo toga. Tokom vremena, nutrijenti koje se nalaze u avokadu pomoći će vam da se bolje zaštitite od bolesti srca, bolesti mozga, raka, degenerativnih stanja oka i još mnogo toga.

Avokado može da se jede na razne načine: dodajte ga u salatu, napravite zdravi smuti, može se narezati na kriške i staviti u sendvič, napravite namaz, ili ga jednostavno presecite i pojedite kašičicom.

ORAŠASTI PLODOVI I SEMENKE

Kad se konzumiraju u umerenim količinama, orašasti plodovi i semenke su lagan i zdrav međuobrok koji podržava mršavljenje. Lisa Jang ističe da su bogate vlaknima, proteinima i zdravim mastima, a upravo su ta tri faktora ključna kad pokušavate da izgubite višak kilograma

Istraživanja ukazuju da dodavanje orašastih plodova u prehranu ne uzrokuje debljanje. Zapravo, orašasti plodovi imaju tendenciju smanjenja telesne težine i masnog tkiva.

Uz to, orašasti plodovi i semenke su prepune fitohemikalija i hranjivih materija. Mikronutrijenti u ovim namirnicama uključuju antioksidanse kao što su karotenoidi, tokoferoli (vitamin E), flavonoidi i resveratrol.

KISELI KUPUS

Nemojte zaboraviti na kiseli kupus koji se dobiva fermentacijom, jer ova va ukusna hrana sadrži i probiotike i prebiotike, naglašava popularna dijetetičarka.

Postoji mnogo razloga zašto vam kiseli kupus može pomoći u mršavljenju: nema puno kalorija, sadrži malo masnoća i prepun je vlakana koji izazivaju osećaj sitosti, a to će vam pomoći da unosite manje kalorija tokom dana. Osim toga, probiotici iz kiselog kupusa mogu smanjiti apsorpciju masti.

Uz blagotvorne učinke na mršavljenje, kiseli kupus sadrži ključne hranjive materije poput gvožđa, folata, mangana, vitamina C, vitamina K1, bakra i kalijuma.

Autor: