AKTUELNO

Kada se pogledate u ogledalo, da li mislite da bi vaša koža izgledala privlačnije kada biste mogli da smanjite te velike pore? U stvari, možete mnogo da utičete da one budu manje primetne.

Pravilna nega lica, korišćenje odgovarajućih proizvoda za vaš tip kože i redovno čišćenje lica su najbitniji u procesu smanjivanja proširenih pora, ili prevencije istog. Naravno, veliku ulogu igra i način života koji vodite, ishrana i genetika, ali je svakako bitno da uradite ono što je do vas.

Foto: Pexels

Čistite lice dva puta dnevno

Začepljene pore mogu učiniti da one izgledaju veće. Čišćenje dva puta dnevno može otpušiti pore, sprečiti začepljenje pora i smanjiti masnoću. Koristite toplu vodu. Vruća voda može iritirati vašu kožu, tako da, obratite i na to pažnju.

Koristite retinol

Ako imate masnu kožu, blage akne ili vaša koža izgleda manje "zategnuta" nego što je bila, pore mogu izgledati veće. Upotreba proizvoda za negu kože sa retinolom ili retinil palmitatom može pomoći. Za najbolje rezultate nanesite proizvod pre spavanja.

Neki ljudi smatraju da ova vrsta proizvoda za negu kože iritira njihovu kožu. Ovo možete sprečiti tako što ćete oprati lice i sačekati 30 minuta da nanesete proizvod. Ako ste trudni ili dojite, ne bi trebalo da koristite proizvod koji sadrži retinol ili retinil palmitat.

Tretirajte akne

Akne začepljuju pore, što može učiniti pore uočljivijim. Upotreba sredstva za čišćenje sa salicilnom kiselinom može pomoći. Studije jednog poznatog naučnog centra pokazuju da salicilna kiselina može da otpuši pore. Neka sredstva za čišćenje koja sadrže salicilnu kiselinu su dovoljno nežna da se koriste svaki dan.

Autor: Z.L.