AKTUELNO

Ukoliko ste guglali o ishrani koju mnogi predlažu ako želite da smršate, sigurno ste primetili da svako malo neko spomene magnezijum.

Magnezijum može da poboljša mršavljenje i utiče na performanse. Ukoliko imate više magnezijuma u telu imaćete više energije koju možete da iskoristite da više vežbate i povećate intenzitet vežbanja. Magnezijum pored toga reguliše šećer u krvi i omogućava neophodne hemijske reakcije u organizmu. Potrebno nam je 300 do 400 miligrama magnezijuma dnevno, a sportistima treba 500 do 800 miligrama.

Jedan od glavnih pomoćnika u postizanju željene težine jeste spavanje i smanjenje stresa. Nedostatak sna povećava stres i nivo hormona kortizola koji utiče na skladištenje masti, pogotovo onih na stomaku. Magnezijum može da vam pomogne da smanjite stres i bolje spavate, a sve se to odražava na našu težinu i opšte zdravlje.

On pomaže i pri insulinskoj rezistenciji koja utiče na povećano skladištenje masti na stomaku, pa ukoliko ima dovoljno magnezijuma on može da se izbori sa time.

Magnezijum je uključen u preko 300 biohemijskih procesa koji se dešavaju u telu pa je ključan za zdravlje. Važan je za pravilan rad srca, energetski metabolizam, metabolizam insulina, sastav kosti, funkciju mišića i nerava, a loše obavljanje ovih funkcija može da dovede do gojenja.

Kad god je moguće, uzimajte magnezijum iz hrane, a ukoliko to niste u mogućnosti onda se odlučite za suplemente. Hrana bogata magnezijumom je zeleno lisnato povrće (kelj, spanać, raštan), koštunjičavo voće i semenke (badem, suncokret, brazilski orah, indijski orah, laneno seme), riba (skuša, losos i tuna), soja, avokado, banane i crna čokolada, piše Telegraf.

Autor: