AKTUELNO

Plastična hirurgija se deli na hiruške zahvate i procedure i nehiruške tretmane, koji za cilj imaju estetska poboljšanja delova lica i tela.

Plastična hirurgija je postupak koji menja vaš izgled. To je vrsta hirurgije koja obuhvata mnoge procedure, od minimalno invazivnih tretmana do kompleksnih operacija. Ove procedure mogu ublažiti bore, oblikovati karakteristike lica, zategnuti opuštenu kožu, smanjiti, ili povećati delove vašeg tel

Šta je plastična hirurgija?

Plastična hirurgija je postupak koji ima za cilj da poboljša, izmeni ili preoblikuje određene delove tela. Cilj plastične hirurgije je promena vašeg izgleda.

Postoji desetine tehnika plastične hirurgije, zavisno od onoga što želite da postignete. Mnogi ljudi biraju zahvate plastične hirurgije kako bi se osećali prijatnije u svom telu. To pomaže u jačanju samopouzdanja i samopoštovanja.

Koji su tipovi plastične hirurgije?

Postoje različiti tipovi plastične hirurgije. Glavna podela je na hiruške i nehirške zahvate. Nehirurške tehnike koriste hemikalije, igle i lasere da bi postigli rezultate. Hirurški postupci uključuju incizije (rezove) u koži i zahtevaju duže vreme oporavka.

Hiruški zahvati u plastičnoj hirurgiji

Foto: Foto/Freepik.com

Hirurški zahvati u plastičnoj hirurgiji nude različite mogućnosti za poboljšanje izgleda tela i lica. Neke od popularnih procedura su:

1. Abdominoplastika (zatezanje stomaka) - Ova procedura uklanja višak kože i masnog tkiva sa stomaka, čime se postiže ravan i zategnut trbuh. Često se kombinuje sa liposukcijom radi boljih rezultata.

2. Povećanje grudi - Povećanje grudi je hirurški zahvat koji koristi implante ili sopstveno tkivo kako bi se postigao veći volumen i oblik grudi.

3. Podizanje zadnjice - Ovaj zahvat podiže i oblikuje zadnjicu, često koristeći tehnike podizanja tkiva ili implantate za postizanje željenog oblika.

4. Operacija kapaka - Operacija kapaka ili blefaroplastika uklanja višak kože i masnog tkiva oko očiju kako bi se smanjile podočnjaci i vrećice ispod očiju, dajući mlađi i odmorniji izgled.

5. Facelifting - Facelifting je hirurška procedura koja zateže kožu lica i vrata, smanjuje bore i daje mladolikiji izgled.

6. Liposukcija - Liposukcija uklanja višak masnog tkiva sa različitih delova tela, poput stomaka, butina, bokova i obraza, radi oblikovanja tela i smanjenja obima.

7. Rinoplastika (operacija nosa) - Rinoplastika menja oblik i veličinu nosa, rekonstruišući ga kako bi se postigao bolji estetski izgled ili poboljšala funkcionalnost disanja.

Ove hirurške procedure pružaju trajne rezultate i mogu značajno poboljšati izgled tela i lica. Ipak, pre odluke o bilo kojoj od ovih procedura, najbolje je detaljno se konsultovati sa kvalifikovanim plastičnim hirurgom kako bi se razumeli rizici i očekivanja.

Nehiruški tretmani

Foto: Foto/Freepik.com

Nehirurški estetski tretmani nude različite metode za poboljšanje izgleda bez potrebe za operacijom. Evo pregleda nekih popularnih procedura:

1. Injekcije botulinum toksina (Botox®) - Ova procedura koristi injekcije botulinum toksina koji privremeno paralizuju mišiće i smanjuju pojavu bora, posebno na čelu, oko očiju i na vratu. Efekat traje nekoliko meseci, nakon čega se tretman može ponoviti.

2. Hemijski piling - Hemijski piling uklanja gornji sloj kože hemijskim rastvorima kako bi se poboljšao izgled kože, smanjile fleke, bore i nepravilnosti. Postupak se može prilagoditi različitim tipovima kože i problemima.

3. Dermalni fileri - Ovi fileri se ubrizgavaju ispod kože kako bi se popunile bore, povećao volumen usana ili obraza, ili rešile druge nepravilnosti. Najčešće se koriste hijaluronska kiselina ili kolagen.

4. PRP (platelet rich plasma) tretman - Ovaj tretman koristi krvnu plazmu bogatu trombocitima iz sopstvene krvi pacijenta. Primenjuje se radi stimulacije regeneracije i obnove kože, posebno kod problema sa opuštenom kožom i gubitkom volumena.

5. Mezoniti - Mezoniti su tanke igle koje se koriste za ubrizgavanje različitih aktivnih supstanci ispod kože kako bi se postigli različiti efekti, uključujući hidrataciju, podmlađivanje i povećanje volumena.

Ove nehirurške procedure pružaju efikasne i relativno brze rezultate bez potrebe za dugim periodima oporavka koji su karakteristični za hirurške zahvate.

Koji su benefiti plastične hirurgije?

Benefiti plastične hirurgije uključuju, ali nisu ograničeni na:

● Promenu vašeg izgleda

● Zadovoljstvo sopstvenim telom

● Smouverenost i samopouzdanje

● Zahvati su sigurni i bezbedni (ukoliko se odlučite za renomirane stručnjake u ovom polju)

Vaše zadovoljstvo zavisi od vaših očekivanja. Važno je imati realistična očekivanja povodom plastične hirurgije. Vaš plastični hirurg će to jasno objasniti kako bi osigurao da plan lečenja zadovoljava vaše ciljeve i očekivanja nakon oporavka.

Kada ću videti rezultate nakon plastične hirurgije?

Nakon operacije, trebaće vam vremena da se oporavite pre nego što vidite rezultate. To može potrajati nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Neke nehirurške procedure pokazuju odmah rezultate, dok druge zahtevaju nekoliko nedelja da biste videli pun efekat.

Budite zadovoljni u svojoj koži

Bilo da se odlučite za nehiruške tretmane, ili pak hiruške zahvate, procedure u sklopu plastične hirurgije su tu zbog vas. Namenjene su da se vi osećaate bolje u sopstvenoj koži i postanete najbolja verzija sebe. Najbitnije je pronaći estetskog hirurga od poverenja, koji će razumeti vaše želje i koji će vam pomoći da ih i ostvarite.

Autor: