AKTUELNO

Možda mislite da vam je potrebna komplikovana rutina nege kože ili skupi dodaci ishrani da biste održali stabilnu proizvodnju kolagena, ali istina je da najvažniji faktor ne uključuje nikakve finansijske troškove.

Prema rečima Nataše Glazgov, kozmetičarke i konsultanta za lepotu, najvažniji faktor u podršci proizvodnji kolagena je 8 sati sna.

„Vaša koža proizvodi kolagen kada spavate – to je deo procesa popravke. Ako spavate samo 4-5 sati noću, imaćete duplo više bora od ljudi koji spavaju onoliko koliko bi trebalo“, kaže ona. Nedavno se pokazalo da je ženama potrebno više sna nego muškarcima da bi podržale telesne funkcije i hormonsku ravnotežu – odnosno najmanje 8 sati.

Spavanje, kolagen i bore: šta istraživanje kaže

Istraživanje na koje se Nataša poziva je klinička studija koju je sproveo Centar za proučavanje kože, u okviru Medicinskog centra University Hospitals Case. Studija je analizirala efekte sna na kožu 60 žena pre menopauze, starosti između 30 i 49 godina. Među učesnicima istraživanja polovina je spavala vrlo malo, a ostali su spavali dovoljno.


Istraživači su klasifikovali učesnike studije na osnovu njihovog prosečnog trajanja sna, kako je procenjeno Pitsburškim indeksom kvaliteta sna. Što se tiče evaluacije kože, učesnici su uradili nekoliko neinvazivnih testova, kao što su izlaganje UV svetlu, kompromis kožne barijere, kao i SINEKSA sistem bodovanja za starenje kože.

Na kraju studije, istraživači su otkrili statistički značajne razlike u kvalitetu kože kod žena koje su spavale najmanje 8 sati noću u poređenju sa ženama koje su spavale manje. Na primer, kada su pogledali rezultate sistema ocenjivanja starenja kože, oni koji su imali lošiji kvalitet sna imali su dvostruko više bora, staračkih pega i nedostatak čvrstine.

Takođe su otkrili da žene koje loše spavaju imaju kožu koja se sporije oporavlja od izlaganja UV zračenju. U testu kompromitovanja barijere kože, 30% smanjenje kapaciteta za popravku kože i povećanje gubitka vode primećeno je kod onih koji su loše spavali. U suštini, to znači da je koža takođe osetljivija i suva kada ne spavate dovoljno.

Ovo nije jedino istraživanje koje pokazuje vezu između sna i starenja izgleda, ali ističe posledice nedostatka odmora. Jasno je da nije svima lako da spavaju bez prekida po 8 sati. Ovo su nekoliko trikova koji stručnjaci preporučuju.

Ograničite izlaganje ekranima 2 sata pre spavanja

Talasne dužine plave svetlosti mogu uništiti prirodni cirkadijalni ritam tela i mogu uzbuditi mozak, tako da nećete moći da zaspite.

Budite pažljivi sa svojim navikama, u vidu konzumiranja kofeina
Pošto kofein ostaje u vašem organizmu nekoliko sati, idealno je da prestanete da pijete kafu najmanje šest sati pre spavanja.

Ujutru se izložite sunčevoj svetlosti

Izlaganje očiju sunčevoj svetlosti u prvih sat vremena nakon buđenja mnogo pomaže u regulaciji melatonina, hormona sna. Takođe će poboljšati vaše raspoloženje i koncentraciju, a san će doći prirodno.

Budite aktivniji fizički

Fizičke vežbe značajno poboljšavaju kvalitet sna. Čak i šetnja od 20 minuta će napraviti razliku, piše sajt Andreea Raicu, prenosi Sensa.

Autor: