AKTUELNO

Ovi saveti će vam dosta pomoći.

Većina vas je upoznata koliko pčelinji proizvodi, u prvoj liniji med, mogu imati isceljujuće dejstvo po naše zdravlje. Međutim, postoji još jedna proizvedena supstanca od strane pčela, a često nije u prvom planu. Nudi mnoge benefite za naše zdravlje, kojih često nismo ni svesni. U pitanju je –propolis.

Propolis je tvorevina slična struktruri smole koji pčele koriste za popunjavanje malih pukotina i praznina u košnici. On nastaje kada pčele sakupljaju smolu sa drveća i drugih izvora, i mešaju ga sa malo meda. Pčele, u nastojanju da zatvore praznine u košnicama, koriste propolis kao meru predostrožnosti kako bi se zaštitile od mikroba. U drevnim kulturama, propolis se koristio za lečenje apscesa i manjih rana. Takođe, propolis se snažno bori protiv mnogih štetnih patogena. Ovo su neka od najznačajnijih dejstva propolisa:

Foto: Pixabay.com

1. Uspešno sanira razne vrste infekcijaPropolis je testiran u studiji “Sinergijski efekti meda i popolisa protiv multirezistenstnih stafilokoka, ešerihije koli i kandide”(2012.), u borbi protiv nekoliko opasnih mikroba, i rezultati su pokazali da predstavlja moćno sredstvo protiv agresivnih bakterija. Iako jačina propolisa može varirati u zavisnosti od geografije porekla, njegova višestruka zaštitna uloga se ne dovodi u pitanje. Deo razloga efikasnosti propolisa u borbi protiv bakterija je i zbog činjenice što sadrži širok spektar flavonoida, jedinjenja koja blagotvorno deluju na naš organizam, u prvoj liniji kao moćni zaštitinici imunog sistema.

2. Predstavlja prirodan antibiotikOtpornost, tj. rezistencija na antibiotike je sve veći problem u medicini, zbog prevelike i česte upotrebe antibiotskih lekova. Propolis nudi moćno dejstvo poput antibiotika. U studiji iz 2013 (1). je dokazana antimikrobna aktivnost propolisa protiv protiv mnogih bakterija, pre svega stafilokoka (Staphylococcus epidermidis), gde je propolis smanjio bakterijski rast, kao i sposobnost stvaranja biofilma na grlu.

3. Pomaže u borbi protiv respiratornih infekcija i infekcija srednjeg uhaInfekcije srednjeg uha utiču na milione dece svake godine, pa čak i na odrasle osobe. Ponekad ova infekcija može dovesti do privremenog gubitka sluha, zastrašujućeg za većinu ljudi. Propolis značajno smanjuje rizik ponovne pojave akutne upale uva kod dece, kao i primene antibiotika. U studiji iz 2015. (2)  , dodatno je dokazano da propolis predstavlja snažan antioksidans u borbi protiv štetnih radikala, čime dodatno štiti organizam od infekcija.

4. Propolis podržava vaš imuni sistemCandida albicans, gljivica koju karakteriše rast poput kvasca, obično utiče na oralnu i genitalnu oblast, izazivajući ranice, upale, afte. U stalnom nastojanju da pronađu odgovarajući i efikasan lek, istraživači su analizirali propolis. Rezultati pokazuju da propolis može inhibirati rast ove gljivice i stimulisati zdrav imunološki odgovora na infekciju izazvanu njome.Ovo su smo neka od dokazanih lekovitih dejstava propolisa, i bilo bi pametno uvrstiti ga u našu svakodnevnicu kako bi zaštitili svoje zdravlje. U jeku sadašnjih aktuelnih virusa i bakterija koje nas iznova napadaju, proizvod sa propolisom koji vam može pomoći da se rešite bakterija, virusa i gljivica iz usne duplje je PropoMucil® pastile za grlo.PropoMucil® pastile uspešno pomažu kod upale grla, bola u grlu, afti. Imamo dokaze da one jedine deluju, za razliku od ostalih pastila, na uzrok upale i bola. N-acetilistein umanjuje stvaranje bakterijskog biofilma, čime omogućava da propolis deluje antimikrobno, a cink i vitamin C dodatno ojačavaju vaš imunitet.

Foto: Pixabay.com

Zaštitite se još danas, vašom dozom propolisa, uz PropoMucil® !

(1.) Wojtyczka RD. Et al. In Vitro Antimicrobial Activity of Ethanolic Extract of Polish Propolis against Biofilm Forming Staphylococcus epidermidis Strains. Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 590703.(2.) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20646352

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'