AKTUELNO

Saznajte kako da olakšate sebi život ako vas muči ovaj problem.

Opstipacija ili „zatvor” jeste problem današnjeg savremenog života. Češće pogođa žene i starije osobe, ali zbog savremenog načina života i mnogi mladi neretko pate od tog neugodnog stanja.
Osnovni simptomi zatvora su pražnjenja creva ređe od tri puta nedeljno, ali i otežano ili usporeno pražnjenje, i veliki napor pri tome, smanjena količina stolice, tvrda ili suva stolica, osećaj nedovoljnog pražnjenja nakon defekacije.
Propratne tegobe koje mogu da se jave su nadutost i bol u stomaku, pa čak i simptomi poput glavobolje, mučnine, nervoze, zamora.
Osobama koje pate od hroničnog zatvora svakodnevica nije laka. Ali, postoje načini pomoću kojih možete značajno sebi olakšati život:

1. Pretvorite vežbanje u društvenu aktivnost
Redovna fizička aktivnost može pomoći u normalizaciji rada creva. Vežbanje takođe smanjuje stres i pomaže vam da bolje spavate, čime se poboljšava i varenje, kao i vaš celokupni kvalitet života. Postoji bezbroj opcija kada se radi o fizičkoj aktivnosti, i ona ne mora biti visokog intenziteta da bi bila efikasna.
Naročito obratite pažnju ako ste na poslu dosta statični. Iskoristite da prošetate bar 15-20 minuta tokom pauze za ručak, gde će se vaši mišići pokrenuti, a što će goditi i vašim crevima i boljem varenju.

Foto: Unsplash

2. Pazite šta jedete
Možda je teško pridržavati se ishrane bogate vlaknima kada ste okruženi picom, prženom hranom i grickalicama koje se često konzumiraju, a koje pogubno deluju na varenje i dovode do zatvora. Da bismo izbegli probleme sa probavom trebalo bi da je u svakodnevnoj ishrani zastupljena hrana sa visokim sadržajem biljnih vlakana, kao što su žitarice, sveže voće i povrće.

3. Nosite flašicu vode svuda sa sobom
Voda je neophodna za zdravu peristaltiku creva, a još je važnije da pijete dovoljno vode da biste sprečili pojavu zatvora. Pobrinite se da uvek uz sebe imate bocu sa vodom. Tako ćete izbeći periode dehidriranosti u toku dana, ma gde se nalazili, a vaša creva će vam takođe biti zahvalna na tome.

Foto: Tanjug

4. Smanjite stres
Društvena okupljanja i događaji mogu biti stresni za vas kada imate zatvor. A stres dodatno može pogoršati postojeće simptome zatvora.
Da biste smanjili stres, možete isprobati različite pristupe - od meditacije, joge, vežbi disanja do psihoterapije i masaže. Nučite da uživate sa dragim ljudima u trenucima zajedničkih okupljanja.

5. Poverite se prijateljima o svom problemu
Većina pacijenata sa hroničnim zatvorom će sakrivati svoj problem i povući se od svojih prijatelja iz čiste sramote. Međutim, to nije način rešenja problema. Ako možete, razgovarajte sa nekoliko bliskih prijatelja i članova porodice o svom problemu i simptomima.
Vaši prijatelji će razumeti vaše probleme sa opstipacijom. Okružite se pozitivnim, podržavajućim ljudima, tako da nećete osetiti potrebu da preskočite društvene događaje zbog vašeg stanja.

6. Uspostavite rutinu
Stalno menjanje vaših životnih navika može imati ogroman uticaj na sposobnost vašeg tela da ima redovan i dobar rad creva. Neredovno konzumiranje obroka, česta putovanja i nedovoljno spavanja može promeniti vaš prirodni ritam tela. Uspostavljanje dobre rutine može napraviti veliku razliku kada je u pitanju pravilan rad vašeg sistema za varenje. Možda ćete otkriti da je vaš život mnogo manje stresan kada stvorite zdrave navike, kao i da se i vaš problem sa hroničnim zatvorom smanjuje i postepeno nestaje.

Nekoliko saveta za uspostavljanje rutine su:
• Jedite obroke svaki dan u isto ili približno vreme.
• Rasporedite vreme svaki dan za odlazak u toaolet, po mogućnosti odmah nakon doručka svakog jutra. I nikada nemojte ignorisati potrebu za pražnjenjem creva.
• Praktikujte da svake noći odlazite na spavanje u slično vreme i budite se takođe u slično vreme svakog dana. Pokušajte da spavate najmanje 7-8 sati.
• Popijte čašu mlake vode odmah nakon što se probudite, time ćete očistiti creva od nakupljenih toksina.

Foto: Pixabay.com

Redovna fizička aktivnost, pridržavanje dnevne rutine i planiranje obroka sa visokim sadržajem vlakana, kao i pronalaženje načina da se smanji stres, pružiće vam najbolju šansu da rešite svoj problem hroničnog zatvora.

Priprodni preparat koji će vam pomoći u oslobađanju ovog neprijatnog problema je Laxogel.
Biljna vlakna iz LaxoGel-a su prirodni stimulans za nomalno pražnjenje creva. Nepromenjena se izbacuju iz debelog creva, a na svom putu kroz digestivni trakt, zahvaljujući velikoj masi i vlažnosti, čiste zidove creva i skraćuju vreme zadržavanja hrane u njima. Laxogel ne izaziva grčeve i nema stvaranja navike.
Ne dozvolite da hronični zatvor remeti vašu svakodnevnicu, uzmite Laxogel!

Više o problemu zatvora i kako ga uspešno rešiti pročitajte više OVDE.

Autor: Pink.rs

#Zatvor

#Zdravlje

'