AKTUELNO

Ko još može da isprati sve trendove u svetu dijeta.

Jedan od onih koji su sada u trendu je OMAD ili "Jedan obrok dnevno" koji zvuči veoma radikalno čak ima i upozorenje autora koji naglašava da je reč o velikoj restrikciji uz koju se gubi veliki broj kilograma.

Iako mnogima jedan obilniji obrok dnevno liči na obično zavaravanje i izgladnjivanje, ovakav način ishrane može da redukuje vašu kilažu do neprepoznatljivosti.

Dženifer Stil, autorka ove dijete, je odlučila da isproba ovu radikalnu dijetu nakon što je probala keto dijetu i post. Zadala je sebi cilj da smrša 55 kilograma i bila rešena da uspe po svaku cenu. Činilo joj se nemoguće, ali je nakon nedelju dana primetila sledeće promene.

“Brže sam mogla da radim kardio vežbe i tako sagorim više kalorija”

Kardio trening na prazan stomak sagoreva 20 odsto više masti nego vežbanje nakon obroka, pokazalo je jedno istraživanje. Vežbanje bez opterećenja u stomaku je pomoglo Dženifer da ima intenzivniji trening nego inače.

“Prestala sam da grickam između obroka”

Foto: Pixabay.com

Ova promena uticala je mnogo na njen izgled. Izbacivanjem grickalica iz upotrebe umnogome je smanjila broj kalorija. Ukoliko za taj jedan obrok pojedete namirnice koje će vas duže držati sitima, onda vam nikakve grickalice nisu potrebne.

“Jela sam manje kalorija”

Za taj jedan obrok birajte izbalansiran odnos namirnica koje sadrže i proteine i vlakna. Formula za mršavljenje je prosta: sagorite više kalorija od broja ukupno unetih kalorija.

“Moje telo ima više vremena da svari i procesuira hranljive materije”

Zbog toga što jedete samo jednom u roku od 24 sata, vaše telo imaće svo vreme koje je potrebno da svari unetu hranu, izdvoji hranljive materije i pošalje ih tamo gde treba.

“Imala sam više mentalne energije da se fokusiram na fitnes”

Foto: Pixabay.com

Zbog toga što jedete jednom dnevno manje ćete misliti na hranu. Kada jedete tri puta dnevno uvek smišljate šta ćete jesti sledeće, ovako je proces jednostavniji. Ovako možete spremati vaš eobroke nekoliko dana unapred i onda ne razmišljate o kuvanjuu toliko često. A tek pranje sudova.

Pre nego se odlučite za bilo koju dijetu, posavetujte se sa vašim lekarom koji je upoznat sa vašom zdravstvenom situacijom. Ukolik oimate nekih tegoba, ovakav način ishrane može da bude opasan po vaše zdravlje.

#Dijeta

#Hrana

#Telo

#Žena

'