AKTUELNO

Penjanje uz stepenice je zdravo, ali sada ćete saznati i koja je to norma za održanje vašeg kardiovaskularnog sistema u dobrom stanju.

Naučnici su napokon dokazali koliko tačno vremena treba da posvetite penjanju uz stepanice da bi vam srce radilo kao sat. Evo kako to da postignete.

Nekoliko minuta penjanja uz stepenice u kratkim intervalima tokom dana može da poboljša kardiovaskularno zdravlje, navedeno je u novim istraživanjima kineziologa sa univerziteta Mekmaster i univeziteta Okanagan.

Rezultati istraživanja koji su objavljeni u časopisu "Applied Physiology, Nutrition and Metabolism" ukazuju na to da gotovo svako može da poboljša svoju kondiciju bilo gde i bilo kada.

- U nalazima se jasno preporučuje da ljudi kao svoju svakodnevnu rutinu usvoje penjanje uz stepenice. Oni koji rade u kancelarijama u soliterima ili žive u stambenim zgradama mogu energično da se penju uz nekoliko stepenica tokom jutarnjih sati, to je zaista efikasan trening - kaže Martin Gibala, profesor kineziologije na Mekmasteru i viši autor studije.

Foto: Pixabay.com

Prethodne studije su pokazale da su vežbe visokog intenziteta ili sprint delotvorni kada se izvode kao jedna desetominutna sesija s nekoliko minuta oporavka između serija, a penjanje uz stepenice spada u red intenzivnih vežbi koje mogu da poboljšaju kardiovaskularno zdravlje čoveka.

Jedna grupa mladića se energično penjala uz stepenice tri puta dnevno uz pauzu u trajanju od jedan do četiri sata. Vežbali su tri puta tokom sedam dana u razdoblju od šest nedelja. Istraživači su uporedili promenu njihove sposobnosti s kontrolnom grupom koja nije učestvovala u ispitivanju.

- Znamo da sprint u intervalima funkcioniše, ali smo bili malo iznenađeni kada smo uvideli da je penjanje uz stepenice jednako efikasno - kaže Džonatan Litl, koautor studije.

#Stepenice

#Zdravlje

#srce

#vežbanje

'