AKTUELNO

Sankanje ne donosi samo zabavu, već i mnoge dobrobiti za decu i odrasle.

Nije samo leto rezervisano za porodično uživanje. Kada se stvori snežni pokrivač, idealno je vreme da sa mališanima krenete u avanturu, provedete dragoceno vreme napolju, rekreirate se i kreirate najlepše zajedničke uspomene.

Sankanje je aktivnost koju obožavaju sva deca, a ni roditelji nisu ravnodušni. Potajni smešak na licima svih nas je uvek "pratilac" ove zabavne aktivnosti. Pored zabave, sankanje ima ogromne dobrobiti za decu i njihov razvoj, ali i za same roditelje.

1. Pokretanje čitavog tela

Sankanje je odlična aktivnost ne samo za decu, nego i za roditelje. Jedan sat sankanja, odnosno stalne aktivnosti kraj deteta koje uključuje vuču uzbrdo nakon spuštanja, utrošiće 300 kalorija kod osobe od 60 kilograma. Kako se povećava težina roditelja, povećava se i potrošnja kalorija, pa je ovo idealna vežba za čitavo telo, ukoliko je jedna od vaših novogodišnjih odluka bio rad na sebi i svom telu. Osim toga, aktivni su mišići čitavog tela - dok vučete sanke, istovremeno rade mišići nogu, ruku, zadnjice i trbušni mišić

Foto: Tanjug

2. Stvaranje veze između deteta i roditelja

Odlazak na sankanje uključuje čitav proces, od zajedničkog spremanja za izlazak, samog odlaska na sankanje, vežbe u kojoj ste većinu vremena usko vezani uz svoje dete, i podučavanje razvijanju socijalnih veština. Upravo zato se tokom ove aktivnosti učvršćuje veza između roditelja i deteta. Kako bi ona išla u pravom smeru, izbegavajte vikanje i situacije koje će kod deteta stvoriti stres i uzrokovati suze. Čak i ako padne i zaprlja se od glave do pete, to je samo deo života s kojim mora da nauči da se nosi. Vi budite tu kao podrška, i na čitavo iskustvo sankanja gledajte sa smeškom. Uostalom, snežne radosti su kratkog veka i zato ih iskoristite najbolje što možete.

3. Razvoj koordinacije pokreta

Deca u ranom i srednjem detinjstvu još uvek nemaju razvijenu koordinaciju pokreta u onolikoj mjeri kao što je to kod odraslih. I upravo je zato sankanje odlična aktivnost koja može doprineti razvoju koordinacije. Iako će bez sumnje biti zabijanja u drvo, u drugu decu i u slučajne predmete na putu, dete će s vremenom postajati sve bolje u zaobilženju prepreka i učenju kako može koristiti svoje telo u te svrhe. Naučiće kako da stane sa sankama, kako da promeni smer i kako da izbegne sudaranja. Vrhunac toga događa se oko desete godine detetovog života.

#Nasilje

#Roditelji

'