AKTUELNO

Uputstvo za upotrebu ovog važnog kuhinjskog posuđa nam definitivno treba.

Teflonski tiganj ima svoju pravu primenu i ako je ne poštujemo onda smo u opasnosti, pa čak možemo i da se razbolimo. Evo gde najčešće grešimo kada koristimo teflonski tiganj.

Mnoge loše navike nam odmognu u životu, a samo malo bi trebalo da se potrudimo i da živimo po nekim pravilima kako ne bismo pravili greške koje mogu da nas korštaju najčešće zdravlja.

Evo kako najčešće grešimo kada koristimo teflonski tiganj.

Pečemo šnicle na teflonskom tiganju

Teflonski tiganj je konstruisan za termičku obradu na nižim temperaturama, kao što je na primer pečenje jaja u obliku kajgane. S obzirom da takav tiganj sadrži plastične polimere, nije preporučljivo staviti ih na izuzetno visoku temperaturu, što isključuje pečenje većih odrezaka.

Odreske bi bilo bolje da ispečete na roštilju ili u tiganju od keramike.

Foto: Pixabay.com

Koristimo metalna pomagala za kuvanje

Teflon garantuje termičku obradu bez lepljenja namirnica za neno dno, ali to nije moguće ostvariti ako smo teflon uništili neprimerenim korištenjem. Teflon će se uništiti ako hranu kuvamo s metalnim pomagalima poput kašika i kutlača.

Umesto toga bolje je koristiti drvena ili silikonska pomagala.

Ne štitimo teflonsku površinu kod pospremanja

Teflonska površina tiganja može da se uništi i ako posuđe slažemo jedno preko drugog, odnosno ako na teflonski tiganj stavimo metalnu posudu. Ako želite da izbegnete ogrebotine na posuđu, preko teflonskog tiganja stavite ubrus.

Peremo tiganj u mašini za pranje posuđa

Teflonski tiganj ne trpi vruću vodu i abrazivna sredstva. Nemojte da ga perete u mašini za pranje posuđa, već ga stavite pod mlaz mlake vode i nežno istrljajte mekanim sunđerom.

Ostavljamo hranu u teflonskom tiganju

Nakon kuvanja u ovom tiganju hranu je najbolje da prebacite na tanjir ili u neku drugu posudu. Dugo držanje hrane u tavi povećava opasnost od oštećivanja teflonske površine.

#Dom

#Kuvanje

'