AKTUELNO

Napravite sami energetske pločice kojima ćete pribegavati kada vam se jede nešto slatko. Ukoliko ste ovih dana odlučili da prestanete da jedete slatkiše, energetske pločice su odlično rešenje kada vas uhvati kriza.

Jednostavno se prave, a odličan su saveznik protiv iznenadnih napada gladi i ako želite da smršate par kilograma.

Originalan recept navodi suvo grožđe, bademe i urme, gde su zadnja dva sastojka neka osnova, dok suvo grožđe možete zameniti drugim suvim voćem.

Autor recepta kaže da miksu možete dodati cimet, kakao, komadiće tamne čokolade ili kokos.

Foto: Pixabay.com

Grickanje suvog grožđa kontroliše osećaj gladi i podstiče sitost. Na taj način se sprečava prekomerni unos kalorija i produžava osećaj sitosti.

A osim što mogu sniziti holesterol, bademi su supernamirnica ako pazite na liniju – takođe smanjuju želju za hranom, ali i hrane mišiće.

Urme predstavljaju idealan međuobrok koji će osigurati dovoljno energije za ostatak dana, a zbog širokog sadržaja različitih esencijalnih nutrijenata, te zbog mogućeg pozitivnog delovanja na zdravlje, urme se možda mogu smatrati gotovo idealnom hranom.

Priprema

Priprema ovih energetskih pločica je jednostavna. Sve tri namirnice, u istim količinama, smestite u blender i pustite aparat da radi oko 30 sekundi. Nakon toga smesu istresite na plastičnu foliju i oblikujte po želji (kockice, kuglice, prutići).

Pločice čuvajte u zamrzivaču, a rok trajanja ne treba da vas brine jer mogu da traju i do nekoliko nedelja.

#Slatkiši

#kuvar

'