AKTUELNO

Kada je zdravlje u pitanju mnogo toga neobičnog može da nam se desi.

Jedan 39-godišnji muškarac javio se svom lekaru zbog povraćanja, glavobolje i malaksalosti, a onda je morao da se podvrgne zameni krvi zbog neobične pojave - pretvaranja njegove krvi u mleko.

On je brzo izgubio svest i našao se na aparatima koji su ga održavali u životu i uz pomoć kojih je bio živ. Testovi su kasnije pokazali da je u krvi imao 14.000 miligrama masti po decilitru, a već se 500 miligrama smatra izuzetno velikom količinom masti u krvi.

Kako je njegov nivo masti bio 28 puta veći od prihvatljivog, doktori su bili primorani da mu izvade krv i daju mu krv donora. Čovek se u potpunosti oporavio, dok su lekari za njegovo stanje krivili njegovu gojaznost, lošu ishranu i nekontrolisani dijabetes za stanje u kojem se našao.

Foto: Pixabay.com

Dva dana pre nego se srušio, došao je na pregled kod lekara i žalio se na mučninu, povraćanje, gubitak težine i glavobolje koja se pogoršavala iz meseca u mesec. Doktori su shvatili da on nije uzimao lekove protiv dijabetesa onako kako je trebalo.

Test krvi je pokazao visok nivo triglicerida koji dolaze iz hrane kao što je puter i ulje. Telo pretvara kalorije koje mu odmah nisu potrebne u trigliceride i skladišti ih u masti sve dok se ne upotrebe kao energija. Količina masti koje je obaj čovek imao u krvi učinila je da njegova krv bude mlečno bela. To je dovelo do upale pankreasa koja je mogl ada bude fatalna po njega. U njegovom telu vladao je haos.

Kada neko ima ovako visok nivo triglicerida u krvi, lekari mogu da pomognu procesom koji se naziva plazmafereza, koja je slična dijalizi. On je imao toliko masti u krvi da je došlo do začepljenja.

Foto: Pixabay.com

Kako to nije dalo očekivane rezultate, lekari su odlučili da iskoriste drevnu metodu lečenja i ispuste mu krv i litar njegove tečnosti zamene drugom. Dva dana kasnije, nivo triglicerida bio je dovoljno nizak da plazmafereza bude efikasnija.

Nakon pet dana doktori su mogli da ga skinu sa aparata koji su ga održavali u životu. Lekari koji su ga vratili na noge dobili su pohvale kolega jer je procedura puštanja krvi jako retka jer obično plazmafereza bude dovoljna.

#Krv

#Muškarac

#mleko

'